fbpx

Sterilizacija flašica i duda

0

Imunološki sastav bebe nije potpuno razvijen pa treba obratiti pažnju na higijenu duda i flašica, ako dijete pije iz njih. Mnogi roditelji ne znaju koliko često treba sterilizovati bočice. Prije prvog korišćenja, flašicu obavezno detaljno operite.

Pedijatar Alemka Jaklin Kekez kaže kako nema jasnih preporuka o tome koliko često ih treba sterilizovati. “Hiperhigijenski uslovi smatraju se jednim od razloga za porast učestalosti alergija, ali to je jedna od hipoteza i nema sigurnih dokaza. Svakako, pretjerivanje ni u jednoj krajnosti nije dobro. Naš imunološki sastav mora biti u kontaktu s određenim (nepatogenim) mikroorganizmima da bi se pravilno razvijao, što znači da je higijena potrebna, ali ne pretjerano sterilni uslovi. Nema pouzdanih podataka što je optimalno.”

Mnogi pedijatri smatraju da je sterilizacija potrebna do trećeg mjeseca bebinog života, iako neki ovaj postupak preporučuju i do navršene prve godine života. Pričajte sa pedijatrom svog djeteta i procenite i sami kakvo vam je dijete, je li često bolesno i osjetljivo ili nije.

Vrste sterilizacije

Tri najčešća načina sterilizacije: oprema se stavlja u veliki lonac sa vrelom vodom, i tako stoji oko dva sata. Američka pedijatrijska akademija preporučuje korištenje mašine za pranje suđa ili otkuhavanje u loncu ukoliko kućna voda nije hlorisana.
Na svakoj flašici piše uputstvo za pranje u mašini za suđe, a postupak sterilizacije na šporetu je najjednostavniji, a i najjeftiniji. Prvo detaljno operite dudu i flašicu i stavite ih u veliki lonac vode.

Bočice moraju biti potpuno uronjene. Prekrijte ih poklopcem i stavite na vatru. Kad voda prokuha, spustite flašice unutra oko 5-10 minuta. Trebaće vam velika “kliješta” ili dugačka viljuška sa kojom ćete ih izvaditi iz lonca i staviti na čistu površinu da se osuše na vazduhu. Za hladnu sterilizaciju, hladnu vodu dodajte hlor (u obliku tableta ili teni) i ostavite flašice, dude i zaštitne kapice uronjene u vodi koliko je označeno na uputstvima.

Kako održavati čistoću flašica i duda?

Rastavite bočicu i detaljno očistite sve dijelove. Postoje duge četke sa kojima je lakše oprati i oribati ostatke mlijeka. Dobro operite i isperite pod toplom vodom. Ako su otvori na dudi zatvoreni, nekoliko puta kroz njih istisnite toplu vodu. Najlakše je održavati prozirne silikonske dude.

www.mamaibeba.com

Komentari

Share.