fbpx

Šta znači kada djeca “vuku” omiljene stvari za sobom?

0

Dvogodišnjaci često imaju omiljenu igračku bez koje ne idu na spavanje ili majicu koju žele da nose čitav dan. I boje mogu da im budu opsesija, ali i stvari poput ćebeta, koje je Linus, lik iz crtaća “Čarli Braun”, vukao za sobom.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Djeca i nošenje igračaka sa sobom

Psiholozi tvrde da ovi predmeti pružaju utjehu u svijetu koga doživljavaju kao strašno mjesto, a djeca ih prerastu vremenom. Ipak, problem nastaje kada se plišana kuca zagubi ili se na nekoliko sati nađe u veš mašini. Plišani meca ili kostim Supermena pružiće im sigurnost kada ulaze u prostoriju punu nepoznatih ljudi ili kada ih ostavite u vrtiću. Zato je bitno da prihvatite opsesiju pojedinim stvarima i dopustite da ih dijete nosi sa sobom.

Mališani doživljavaju razna uzbuđenja i pokušavaju da to ublaže nekim stvarima, pošto ne mogu da iskažu osjećanja. Ujutru, ako dijete požurujete da izađe iz toplog doma, može da zatraži omiljenu igračku da mu pravi društvo kad nema mame i tate. Ili, možda traži da svako veče pričate istu bajku, jer mu to daje sigurnost. Ako otkrijete koje radnje su “okidači”, odnosno u kojim trenucima želi da se zaštiti, pomoćićete da se stres prevaziđe.

U situacijama kada omiljeno ćebence i plišanu igračku zaboravite kod bake i deke, ili se pidžama bez koje ne želi da ode u krevet pocepa, stavite vašem mališanu do znanja da ste svjesni koliko mu ta stvar znači i jasno vam je što je toliko uznemireno. Zatim pustite da se smiri, ponudite drugog “prijatelja” da ga čuva ili ga jednostavno pustite da se isplače i navikne na situaciju.

www.mamaibeba.com

Komentari

Share.