fbpx

Šta znači kad se beba jako rita u stomaku?

0

Gotovo svaka trudnica čije je beba u stomaku veoma aktivna se zapitala hoće li beba biti toliko živahna i nakon poroda. Šta znače ti silni udarci, pokreti i prevrtanja?

Sve mi bi što prije željele saznati kakvog će karatera biti naša beba i prije nego ugleda svjetlost dana, pa znakove tražimo u svakom malom pokretu koji ona napravi u materici. Može li se prema pokretima bebe u stomaku zaista predvidjeti bebin karakter?

Stručnjaci kažu da ne postoji nikakva veza između toga koliko je aktivna beba tokom trudnoće i njen karatkter nakon poroda. Isto tako oni naglašavaju da manjak aktivnosti bebe u stomaku ne mora uvek da bude razlog za brigu.

 

http://www.dreamstime.com/stock-image-dreaming-pregnant-woman-touching-her-belly-image17960241

Fetus star 32 nedjelje spava od 90-95 podsto vremena i ako majka osjeća manjak aktivnosti razloga za brigu ipak nema, posebno ako je trudnoća uredna i odlazi na redovne kontrole. Ipak ako se brinete razgovarajte sa ljekarom i brojite bebine udarce.

Jeste li primjetili kako se vaša beba nekim danima pomjera više ili manje nego obično? Pojačan unos hrane i pića mogu pojačati broj pokreta. Stručnjaci objašnjavaju da je to zato jer iako beba ne jede hranu koju vi unosite, dijeli vaš šećer u krvi koji se povišava kad nešto pojedete ili popijete čašu soka. Kad se nivo šećera u krvi promijeni, udarci bebe dolaze kao reakcija.

Većina žena bebine pokrete osjeti prije petog mjeseca trudnoće, ti pokreti tokom ostataka trudnoće ne moraju biti redovni i kontinuirani. Kako beba raste možete osjetiti manje pokreta jer se prostor u materici smanjuje. Drugi razlog koji utiče na to kada ćete osjetitit bebine prve pokrete jeste i položaj posteljice, vaša tjelesna težina kao i da li vam je to prva ili druga trudnoća po redu. Na primjer, ako je posteljica namještena do prednjeg zida materice, suprotno od leđa, to može blokirati bebine pokrete i pokrete ćete osjetiti tek kasnije u trudnoći. Isto tako ne mora se uvijek desiti da pokrete bebe osjetite u ranoj trudnoći, može se desiti da tek oko 20. nedjelje trudnoće osjetite blage udarce. Važno je da ne paničite i ne mislite da nešto nije u redu posebno ako redovno odlazite na kontrole.

http://www.dreamstime.com/stock-images-pregnant-woman-touching-her-belly-image29664664

Značenje pokreta

Pozicija bebe u stomaku može uticati i na način na koji majka osejća pokrete. Majke će više udaraca osjetiti u dijelovima stomaka gde se nalaze bebini ekstremiteti. Ako je bebina glavica okrenuta prema dole, udarce ćete osjetiti u gornjem dijelu stomaka dok će majke čije su bebe okrenute nogama prema dole osjetiti manje udaraca. Isto tako ako su bebina leđa okrenuta s prednje strane stomaka također ćete osjetiti manje udaraca nego majke čije su bebe okrenute prema naprijed. Ako je beba okrenuta leđima udarce možete osjetiti u gornjem lijevom uglu stomaka, a ako je okrenuta licem prema naprijed udarci će biti jači i češći.

Kad je u pitanju blizanačka trudnoća, trudnica može osjetiti pokrete sa obje strane stomaka što je obično jedan od ranih znakova blizanačke trudnoće.

Bilo kako bilo, ne treba da vas zabrinjava svaki bebin pokret ili manjak istog. Redovno odlazite na kontrole i slušajte savjete vašeg ljekara. I da, to ako je beba mirna u stomaku, ne mora da znači da će biti mirna i posle poroda i obrnuto.
Izvor: lifepressmagazin.com

Komentari

Share.