fbpx

Šta sve možete uraditi jednom rukom kada ste MAMA

0

Da mi je neko rekao prije nego što sam postala mama da ću moći jednom rukom da obavljam pa, skoro sve poslove u kući rekla bih da je to nemoguće. Andrej je bio beba koju sam mogla da ostavim u tkz. njihalici ili u ogradici i on bi tako gledao u mene i igrao se a ja bih obavljala svoje svakodnevne obaveze ali dešavalo se naravno i da sam sa njim u naručju zujila po kući i radila. Kada su došli blizanci od momenta kada su postali svjesni svoje okoline ja provedem skoro pola dana držeći u rukama bar jednu od beba. Pošto ih je dvoje neminovno je da će neko biti non stop u naručju a i oni su mnogo zahtjevniji od Andreja. Malo sam razmislila i evo ga spisak radnji koje sam radila (radim i dalje) sa jednim djetetom u ruci, a ponekad i sa dva.

  • Prostiranje veša

To podrazumjeva i nošenje cijele korpe sa vešom na drugom kuku na kome ne “sjedi”  beba. Nekad sebi izgledam kao one afričke žene, sa djetetom na sisi i korpom na glavi, samo što ja još uvijek ovu moju nisam uspjela da balansiram na glavi. Veš je skoro uvijek u čudnim oblicima raširen ali ko još to gleda, bitno je da se osuši zar ne?

  • Cijeli ručak sa jednom rukom

Znate ona jela gdje samo ubacujete sastojke, dodajete, muljate, miješate i na kraju ispadne nešto? E pa ta jela mi idu odlično sa jednom rukom. Znam, znam, opasno je bebu držati blizu kada se rade takve stvari ali u protivnom ne bi postojao ručak, kao što se stvarno i dešava ponekad pa se improvizuje ( nisam savršena priznajem 🙂 )

  • A zatim pojela ručak sa jednom rukom

Jesti sa jednom bebom u ruci i nije neki podvig ali ja sam uspjela da ručam sa dvije bebe u krilu i da isječem nožem dijelove koji su trebali da se sijeku. Ne pitajte me kako, evo ne umijem ni ja da objasnim.

  • Kupovina namirnica

Ova radnja datira još iz Andrejevog perioda. Pošto smo njegovih prvih par mjeseci tada živjeli u zgradi gdje sam morala da spuštam kolica dva sprata a baš taj dan kada je meni zafalilo gomilu namirnica je padala kiša, odlazak sa kolicima mi je bio suviše komplikovan. Kengur nosiljka je bila podešena po mjerama za supruga tako da nisam mogla ni tu da ga ubacim pa sam ga ja prosto ponijela  sa sobom u rukama i sakrila ispod kabanice. Kasirka nije  u prvom momentu ni primijetila da držim dijete ispod jakne pa se našla u čudu kada je vidjela šta ja sve pokušavam da kupim i da to planiram da nosim u jednoj ruci do kuće. Nekako sam stigla do kuće i “umrla” do praga ali eto uspjelo je, jednom doduše.

  • Pravljenje mlijeka za blizance

Jednom su se toliko oboje drali da sam ih oboje držala u rukama i pravila im formulu. Reći ćete nemoguće, e pa i te kako je moguće s tim što se tada koriste i drugi dijelovi tela, poput oslanjanja na noge, na kuhinjski element. Ono što  znaju samo mame blizanaca jeste da bebe kada su skroz male moguće je i prebaciti ih u jednu ruku obje i tako osloboditi drugu ruku. Da, stvarno je moguće samo ne savjetujem da ponavljate često, pošto su to opasne akrobacije 🙂

  • Šminkanje

Obično se dešava da kada ja treba negdje da idem ili negdje svi da idemo zajedno, suprug dolazi u posljednjem momentu kući odnosno u ne dovoljno velikom razmaku da ja stignem da se spremim kao čovek. Naravno baš kad ja pokušavam da se spremim neko od njih zahtjeva da mu se pruži pažnja. Puštam do momenat dok se neko ne rasplače onako malo glasnije a onda moram da uzimam u ruke. Dok ja nanosim maskaru beba baš u tom momentu je spazila nešto  šareno da dohvati kao što je Andrejeva pasta za zube ili tako nešto. Maskara mi je jednom završila u oku pa sam plakala a jednom sam ubrljala cijeli nos i morala  ponovo da stavljam podlogu na tom dijelu lica.

  • Odlazak u kupatilo

O da da i to je moguće, sve radnje u kupatilu su moguće sa privjeskom zvanim beba.  Kao što sam rekla Andreja je bilo dovoljno staviti ispred vrata od kupatila i on bi bio miran ali kada smo išli na put koji je trajao duže od 12 sati imali smo dosta stajanja i ja sam jednom završila sa njim u rukama u wc-u. Tu egzibiciju stvarno više ne želim da ponavljam, tačka. Kod kuće je osim jedne bebe u ruci i Andrej mi pravio društvo koji uredno sjedne na svoj steper na koji se penje da pere ruke  i zapitkuje sve i svašta. A ja odgovaram njemu, pokušavam jel te da obavim šta imam i mlataram sa onom bebom kao mlada kada diže nakonče pa ne zna šta će sa njim.

  • Starije dijete

Penjanje na stolicu za hranjenje i spuštanje Andreja iz iste je također obavljano dok mi je jedna od beba u ruci. pa tako u jednom momentu vidite mene mršavu krhku ženu kako drži 17kg žive vage. Praksa čini svoje pa sam Andreja naučila kako da se popne tako da se samo osloni na mene. I onda se ja posle pitam odakle mi ovi bicepsi na rukama.

  • Vježbala

Ok, ovo ne spada u kategoriju jedne ruke ali mi je bila beba u naručju i to je nešto što je bilo zabavno i meni i bebi. Također sam i igrala uz muziku sa njih dvoje.

Izvor: http://mamaitata.rs

Komentari

Share.