fbpx

Šta se dešava vašem tijelu kada pijete kolu?

0

Pitali ste se zašto se smijete uz kolu? Zato što od nje postajete “high”. Kokain se u proizvodnji Coca cole upotrebljavao sve do dvadesetih godina prošlog vijeka, kada je ova droga koja izaziva ovisnost, zabranjena. Međutim, sam proces koji se dešava u tijelu kada pijete kolu pokazuje da je kokain možda bio suvišan i da sama kola djeluje slično na organizam.

U prvih 10 minuta: 10 čajnih kašika šećera doći će u vaš organizam (100% preporučenog dnevnog unosa). Međutim, jedini razlog zašto vam neće vam biti muka od tolike slatkoće je fosforna kiselina koja smanjuje okus i zaustavlja njegovo djelovanje.

Nakon 20 minuta: šećer u krvi se diže i dolazi do skoka nivoa insulina u krvi.  Jetra ragira na to tako što sav šećer koji dobija pretvara u masnoću (a njega je mnogo).

Nakon 40 minuta: ubacivanje kofeina je završeno, očne zjenice se šire, krvni pritisak se diže, a jetra pumpa više šećera u krvotok. Receptori adenozina u mozgu se blokiraju, sprečavajući pospanost.

Nakon 45 minuta: povećava se proizvodnja dapomina, hormona koji potiče centar za zadovoljstvo u mozgu. Upravo to heroin isto radi.

Nakon 1 sat: Fosforna kiselina veže kalcijum magnezij i cink u donjem crijevu, osigravajući dodatno opterećenje metabolizmu. To se dešava zbog visokih doza šećera i umjetnih sladila koje povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće.

Nakon više od 1 sat: Diuretičko djelovanje kole počinje. Kalcij, magnezij i cink su uklonjeni iz organizma koji su važni za naše kosti, kao i natrij, elektorliti i voda. U ovom trenutku smo već razdražljivi.

Nakon toga se dešava pad šećera, možete postati razdražljivi ili tromi. Vi ste sada, doslovno, izbacili svu vodu koja je bila u koli, ali zajedno sa vrijednim sastojcima koje je vaše tijelo moglo koristiti za hidratizaciju organizma ili izgradnju kostiju ili zuba.

Ako ne možete izbaciti bezalkoholna pića iz prehrane, probajte piti u umjerenim količinama.  Vaše dijete od samog početka učite o tome koji se procesi u tijelu dešavaju kada pijemo kolu.

Komentari

Share.