fbpx

ŠTA SE DEŠAVA U BEBINOJ GLAVI KAD JE POLJUBITE

0

Kada vam sljedeći put neko kaže da djecu ne treba mnogo maziti, ponudite mu naučni dokaz koliko je nježnost važna za rast i razvoj.

U trenutku poljupca mozak bebe postaje gladak i tamniji, a do toga dolazi jer ima znatno manje bijele materije. Aktivacija na slici se ne odnosi samo na čin ljubljenja, već na organizaciju funkcionalne aktivnosti u mozgu bebe. Ljubljenje u vašem mozgu pravi hemijsku reakciju i između ostalog pojačano lučenje hormona oksitocina. Njega često zovu i hormonom ljubavi, jer pojačava osjećanja naklonosti i vezanosti. Ljubljenje aktivira sistem za nagrađivanje u mozgu i to lučeći dopamin, zbog čega se osjećamo dobro. Također, oslobađa se vazopresin, koji majke dublje povezuje sa bebama i partnerima, ali i serotonin koji pomaže u regulisanju našeg raspoloženja.

Majka i beba na slici su se sklupčale zajedno u 3 Tesla magnetnoj rezonanci. Da, mašina zuji i lupa, proizvodi zvuke koji su uznemiravajući i za odraslog čovjeka. Beba je imala slušalice, baš kao i mama. Snimak nije napravljen iz prve, već iz nekoliko pokušaja. Kada se beba napokon uspavala na majčinim grudima, snimljeno je šta se dešava u njenoj glavi dok je mama ljubi.

KAKO NAM BEBA POKAZUJE DA NAS VOLI

“U mojoj MIT laboratoriji koristimo magnetnu da bismo pratili protok krvi kroz dječji mozak. Čitamo im priče i posmatramo kako se mijenja aktivnost mozga u zavisnosti od toka priče. Na taj način istražujemo šta djeca misle o mislima drugih ljudi. Ovaj snimak nije napravljen u dijagnostičke svrhe, niti za nauku. Niko po mom saznanju nije nikada napravio magnetnu rezonancu majke i djeteta. Uradili smo to jer smo htjeli da vidimo. Nekim ljudima je ovaj snimak bio uznemiravajući podsjetnik na to koliko su ljudska bića ranjiva. Drugima je fascinantno kako su dvije osobe, sa nevidljivom garderobom, kosom i licima postale univerzalne i mogu biti bilo koja majka i beba, na bilo kom mjestu ili historijskom periodu. Ostale je zapanjilo koliko je bebin mozak drugačiji od majčinog – manji je, mekši i tamniji – bukvalno jer ima manje bijele materije. I evo jednog od najvećih problema neuronauke – kako će promjene u tom specifičnom malom organu postići razotkrivanje ljudskog uma? Majka i dijete su moćan simbol ljubavi i nevinosti, ljepote i plodnosti. Iako se ove majčinske vrijednosti i žene koje ih predstavljaju poštuju, obično se posmatraju u suprotnosti s drugim vrijednostima: intelektom, napretkom i moći. Ali ja se bavim neuronaukom i radila sam da bih napravila ovu sliku. Također sam majka na toj slici, sklupčana sa mojim malim sinom”, napisala je Rebeka Saks.

Izvor: yumama.com 

Komentari

Share.