Šta nakon spontanog pobačaja?

0

Spontani pobačaji nisu rijetki. Na 100 oplođenih jajnih ćelija, održi se 20 do 25 trudnoća. Na samom početku, žena ponekad i ne zna da je bila trudna, osim što primjeti da joj kasni menstrualni ciklus.

Verujemo da ne postoji sretniji  trenutak u životu žene od onog kada sazna da će da postane mama. Mučnina, pospanost, pojačan apetit, česte promjene raspoloženja… uskoro se prihvataju kao normalni, prateći simptomi trudnoće. Radost traje sve do trenutka dok se, sa razlogom ili “iz čista mira”, u dio svijesti ne useli strah od daljeg ishoda trudnoće. Glavno je pitanje da li će sve biti u redu sa bebom. Čak i kada se to provjeri, iskrsne novi razlog za zabrinutost: dalji tok trudnoće i strepnja od eventualnog spontanog pobačaja.

Spontani pobačaj se obično dijeli na biohemijski i klinički pobačaj. Biohemijski pobačaj označava prekid trudnoće koja se nikada nije mogla klinički dokazati (ginekološkim i/ili ultrazvučnim pregledom). Kod biohemijske trudnoće i biohemijskog pobačaja tok ove vrlo kratke trudnoće prati se isključivo biohemijskim parametrima: razinom ß-hCG u krvi. Među kliničkim pobačajima razlikujemo rani i kasni pobačaj.

Nakon što trudnoća postane vidljiva na ultrazvuku, a prije 20. tjedna trudnoće, pobaci oko 15 posto trudnih žena, a nakon 12. tjedna trudnoće pobaci daljnjih jedan posto žena, te takve pobačaje zovemo kliničkim pobačajima. Žena koja je već rodila zdravo dijete i nije prije imala spontanih pobačaja, ima nešto manju šansu za pobačaj – 12 posto. Ti postoci rastu s brojem prethodnih pobačaja. Podaci o postotku spontanih pobačaja spomenuti u ovom tekstu odnose se na mlade žene. Nakon 36. godine života raste rizik od spontanih pobačaja, kao i neplodnosti, te rađanja djeteta s hromosomskom greškom. Nakon 40. godine života postotak spontanih pobačaja (biokemijskih i kliničkih) iznosi čak 75 posto.

Uzroci spontanih pobačaja su mnogobrojni, mogu biti i udruženi. Pretpostavlja se da su najčešće genetske prirode i to u prvom redu nasljednje mutacije gena vezanih za trombofiliiju jer to bude uzrok slabije obskrbe krvlju materice u ranoj trudnoći. Urođene i stečene anomalije materice, kao što su pregrade, polipi i druge nepravilnost materišta nerijetko su povezane sa spontanim pobačajima. Uzroci spontanom pobačaju mogu biti i poremećaji rada štitne žliijezde, pankreasa, infekcija, sistemske bolesti, povećan krvni pritisak, gojaznost ali i pušenje, alkohol i opojne droge. Izloženost vanjskim toksinima primjerice na radnom mjestu, stres, težak fizički napor, putovanja, rad u smjeni takođe se mogu dovesti u vezu sa spontanim pobačajima. Uzimanje nekih lijekova u prekoncepcijskom periodu i u ranoj trudnoći mogu dovesti do spontanog pobačaja.

Smatra se da određene skupine žena imaju veći rizik za spontane pobačaje kao što su starije žene (preko 35 godina), žene nakon liječenja neplodnosti, te žene koje su već imale spontane pobačaje, prijevremene porođaje, mrtvorođenost ili sl. Simptomi spontanih pobačaja jesu bol u donjem dijelu abdomena, obično grčevita, te krvarenje koje može početi polako. Nakon pobačaja, za 4-6 sedmica žena će dobiti sljedeću menstruaciju, koja je obično uobičajena. Žena može ponovo ostati trudna i prije te prve menstruacije, ali se, osobito ako je učinjena kiretaža, savjetuje pričekati barem tri ciklusa prije sljedeće trudnoće.

Ponavljani pobačaji

Postoji i skupina žena kod kojih se spontani pobačaji ponavljaju, što zovemo habitualnim pobačajima. Do pet posto žena ima ponavljane pobačaje. Neophodna je detaljna ginekološka obrada i labaratorijske pretrage da bi se utvrdio uzrok habitualnih pobačaja. Iz razloga što je rizik da žena koja je već imala dva ili više spontanih pobačaja, i nijedan porođaj, ponovo pobaci, jako velik: 30-45 posto.

U većini slučajeva, nakon dva spontana pobačaja radi se ozbiljna i detaljna obrada žene, u cilju otkrivanja uzroka. Ono što je važno zapamtiti, unatoč ovim prilično poraznim statističkim podacima, jest da će ogromna većina žena, unatoč jednom ili više pobačaja, ipak uspjeti postati majka. Zato je važno ne prepustiti se osjećajima krivnje, bijesa i depresije, koji se gotovo uvijek jave u parova kojima se dogodi spontani pobačaj, nego ih prevladati nakon razumnog vremena, bilo uz pomoć okoline ili uz stručnu psihološku pomoć.

U svakom slučaju, nakon spontanog pobačaja slijedi planiranje nove trudnoće. Uz savjete, preglede i preporuke vašeg ginekologa otkrit ćete najsigurniji put do zdrave trudnoće.

Izvor: www.drbalic.ba

Komentari

Share.