fbpx

Šta, kada i koliko je djeci uopće potrebno hrane – kompletan plan do prvog rođendana

0

KAO ŠTO za ništa vezano uz djecu nije univerzalno, tako ne postoji ni univerzalan plan prehrane i hranjenja vezanog uz količinu i učestalost obroka, međutim postoji plan koji može biti okviran, s prosječnim veličinama obroka te namirnicama koje će se uvoditi kako beba raste. Ni tu naravno ne postoji jasno određena granica koja se mora slijepo slijediti jer svako će dijete s dohranom započeti onda kada bude spremno. A to je uglavnom negdje između četvrtog i šestog, čak i sedmog mjeseca. Moguće je da beba već i prije četvrtog mjeseca pokaže iznimno zanimanje za sve što jedete i vi, ako skupa s vama mljacka malim ustima zamišljajući da i ona uživa u slasnim zalogajima nije zgorega da takva beba krene ranije od svojih vršnjaka. Važno je samo za početak se držati dozvoljenih namirnica poput jabuke, kuhane mrkve i krumpira, kruške – za probu prvo nekoliko žličica kako bi malo pomalo privikavali njen organizam na krute namirnice.

Za sve vas koje zanima ova tema donosimo iscrpan plan hranjenja beba od rođenja do navršenih godinu dana, prema napucima pedijatara s time da i oni ovom prilikom ističu kako ne postoji nešto što se zove prva namirnica. Ukoliko želite bebu početi dohranjivati prvo s žitaricama ili kuhanom rižom bez masnoća i soli ili kuhanim povrćem, važno je samo da za prvi put ne pretjerujete s količinom te da ostavite dovoljno vremena kako biste vidjeli hoće li se dogoditi nekakva reakcija. Ukoliko beba dobro primi namirnicu nema razloga da ju ne uvedete u redovan plan prehrane te kroz koji dan isto učinite i s drugom namirnicom. Važno je samo ne početi odmah s kombinacijom nekoliko namirnica kako bi ste, ukoliko dođe do nekakve reakcije, znali razlučiti koja je to namirnica koja joj smeta.

A s obzirom da govorimo o prehrani od rođenja osvrnut ćemo se i na količine mlijeka koja je svakoj bebi, bila ona dojena ili se hrani adaptiranim mlijekom, prva i najvažnija namirnica. No kako se i tom pogledu mnoge majke brinu jede li njihova beba dovoljno te mnoge znaju i pretjerivati u količinama kao i brizi jede li njihova beba dovoljno mlijeka iz dojke ili treba i dodatnu dohranu, reći ćemo ponešto i o tome.

Od rođenja do 4. mjeseca

Bebe se rađaju s instinktom sisanja te prva četiri mjeseca, ako ne i duže, vježbaju svoje male mišiće u ustima od sisanja do prvih reflektivnih radnji žvakanja i gutanja. Ukoliko beba počinje pokazivati znakove da je spremna za žvakanje (vidi se iz sustavnog žvakanja svega čega se dokopaju, a posebno svojih finih rukica) te ako pogledom prati svaki vaš zalogaj, pokušava se dignuti i sjesti i sjedeći položaj, za što je sve čvršća i spremnija tada se svakako polako pripremajte za dohranu. Jer beba želi još nešto osim mlijeka. I to ne znači nužno da je beba gladna već da je spremna na krutu hranu.

Sve do tada bebe će i dalje biti na mlijeku. One dojene i dalje će se vjerojatno hraniti na zahtjev, a koliko će u svakom obroku pojesti to će znati samo one majke koje se izdajaju. No izdajati se samo radi toga da znate koliko je mililitara beba pojela, to je prilično suluda ideja jer će beba ionako ponekad pojesti manje, ponekad više, a jedini indikator je li beba pojela dovoljno ili nije jest plač ukoliko je gladna ili zadovoljstvo ukoliko je sita. I baš kao i kod formule, beba će s vremenom jesti sve više.

Je li vrijeme za dohranu?

S dohranom se obično kreće između 4. i 6. mjeseca života, ovisno o stupnju razvoja bebe s ime da, iako se o tome manje govori, bebe koju su hranjene formulom ranije kreću s dohranom s obzirom da je majčino mlijeko ipak nutricionistički hranjivije od formule. No, to i ne mora biti tako, posebno ako primjetite da je vaša beba polako spremna za prve male zalogaje.

A to će vam reći ovako:

Ako već jako dobro drži glavicu uspravno, sjedi samostalno bez klimanja, oponaša žvakanje odraslih, poduplalo je svoju porođajnu težinu, pokazuje veliki interes za hranom na stolu, ukoliko pije na žličicu te automatski ustima obuhvaća žlicu, ako je probalo već neku namirnicu i lijepo je “valjalo” jezikom, ako je sve više gladno i traži jesti te ukoliko već ima zubić(e).

Ovu su zapravo smjernice koje će ukazati na spremnost pa stoga ako vaša beba nema baš sve ovo, ali pokazuje interes za hranu, slobodno krenite. Korak po korak.

Dohrana će na početku biti međuobrok između mlijeka,  no već će uskoro postati pravi obrok.

Najbolje je početi s malo zgnječenog kuhanog povrća (krumpir, mrkva) te gnječene banane, miksane jabuke, breskve ili žitarica u mlijeko koje će beba početi jesti na žlicu.

Možete početi s jednom od tih namirnica, a ukoliko beba ne bude željela to jesti ponudite joj opet isto kroz nekoliko dana. Neke bebe prvo prihvate slađe voće, netko povrće pa će tako i vaša beba, no jako je važno da im za početak ponudite samo jednu namirnicu i ne odustajte ako beba pljucka hranu. Njoj je to samo nešto vrlo neobično i s vremenom će se naviknuti na različite okuse i nemojte da vas beba već sada počne vozati – budite ustrajni i beba će naučiti jesti ono što joj pripremite.

Kada vidite da beba slatko jede jednu namirnicu slobodno u obrok uvedite i po dvije (mrkva/krumpir/korabica ili banana/jabuka/kruška/breskva) te svakako pripazite na to ne budu alergeni poput rajčice i jagode – na njih će dijete još malo pričekati.

U dobi od 6. do 8. mjeseca

Nakon što vaše dijete sada već ima dva velika voćno/povrtna obroka, vrijeme je za uvođenje bjelančevina u obliku kuhane piletine, puretine (bijelo meso), pilećih jetrica te pomalo i jače namirnice poput graha.

Ukoliko vaša beba već dobro vlada jezikom, ne pljuje hranu i valja ju po ustima prije gutanja, kašice više ne moraju biti strogo miksane već samo dobro izgnječene.

Što će prije vaše dijete početi žvakati hranu to će prije biti spremnija na samostalnije hranjenje kada će rukicom sama dohvaćati mekane namirnice s tanjura – brokulu, karfiol, mrkvicu…

Juhice su sada također dobro došle jer će i tako prije početi žvakati cjelovite namirnice iz juhe, a umjesto pileće dobro je ponekad napraviti im i juhu od telećih kostiju koje u sebi imaju mnogo srži za jačanje njihovih kostiju.

A da bi juhica bila hranjivija u nju svakako možete ukuhati i malo riže ili krupice, a začiniti je možete i s nekoliko kapi maslinovog ulja. Bez soli.

Ovo je razdoblje kada će vaše dijete polako upoznavati nove okuse, ali, da bi se uvjerili kako beba nije alergična na neke od novih namirnica probajte se držati zlatnog pravila – neka svaka nova namirnica bude na meniju barem tri dana za redom kako bi se mogli uvjeriti da će je beba dobro primiti, bez alergije.

U ovom će razdoblju vaše dijete već za svaki obrok pojesti finu porciju pune zdjelice, no ne brinite ako ponekad nešto ostavi. Možda će za sljedeći obrok tražiti još.

No, nemojte im zato što je u jednom obroku pojelo manje nedugo potom opet nuditi hranu, neka pričekaju do slijedećeg obroka s obzirom da i sada ionako još uvijek imaju dosta obroka podijeljenih na cijeli dan.

A uz voće, povrće i mlijeko sada je vrijeme i za uvođenje nezaslađenih obroka i sirnih pripravaka za djecu.

Od 8. do 10. mjeseca

Pripremite se za flekice!

Ako ste dosad svoju bebu hranili pazeći da nakon obroka ne bude baš pretjerano prljavo i zalijepljeno od hrane, dolazi period samostalnog hranjenja pa će tako hrane biti posvuda. No, nije ni važno jer je ovo vrijeme kada će se samo početi polako hraniti. Za početak bez pribora, samo rukicama što je dobro jer će i za stolom (hranilicom) početi vježbati pincetni hvat i pokušavati staviti namirnice u svoja usta.

U tom će period hranu probavati i rukicama, gnječeći je i prebacivati je iz ruke u ruku, što je itekako prihvatljiva razvojna vještina.

Možda će vam se činiti da dijete sada jede nešto manje količine jer ih je lakše nahraniti kašicom u koju ste stavili primjerice jedan krumpir, jednu veliku mrkvi, šačicu kuhanog mesa, pola korabe, dosta karfiola i brokule, a kada jede samo trajat će jako dugo da pojede tu količinu. No, budite strpljive – beba će se sada hraniti i igrati što je posve u redu.

U ovom razdoblju slobodno krenite i s dodavanjem jaja u jelo (kuhane žumance), sireva i kruha koje će s guštom žvakati. Dobrodošla je i kuhana tjestenina, no kako ona u sebi ima jaja (većina industrijske tjestenine ih ima) s jajima krenite oprezno, onako kako ste krenuli i s uvođenjem svih drugih novih namirnica.

Jaja su inače jak alergen pa ako opazite reakciju (osip) onda svakako pričekajte i opet ih ponudite nakon izvjesnog vremena.

Od 10. do 12. mjeseca

Žlico, dobar dan!

Mnogi se roditelji zapravo groze od toga da se dijete koje još nema ni godinu dana hrani samo, jer hrane tada zaista ima posvuda, no to je suživot s bebom kojeg joj morate dozvoliti.

Naravno. žlica neće biti prisutna kod svakog obroka s obzirom da će neke namirnice i dalje jesti prstima jer je ovo period kada im sve manje morate gnječiti hranu. Naravno, to i dalje ne znači da ćete im u ruke dati veliki komad jabuke ili sirove mrkve, koja im se može zaletjeti u grlo, ali komade banane, mekane breskve ili nekog drugog sezonskog voća sada im svakako možete dati bez miksanja. Tako će vježbati mišiće u ustima i zubićima pomagati smljeti hranu.

Ovo je i period učestalijih mesnih obroka, tjestenine, sirnih pripravaka, tofua, slobodno krenite i s Čokolinom i sličnim žitaricama prilagođenima njihovoj dobi te se polako pripremajte i za uvođenje kravljeg mlijeka i sireva za velike.

U ovoj će dobi vaše dijete početi još više jesti krutu hranu, polako će smanjivati mliječne obroke pa im sada slobodno možete ponuditi i međuobroke u obliku dječjih keksa.

Od povrća je sada već i više nego poželjno uvođenje graha, graška, mahuna koji već polako mogu biti i obroci i vašeg lonca, samo dobro pripazite da takva jela doista ne budu jako začinjena. Ako im već sada planirate nuditi hranu za velike imajte obzira sa začinima jer vi svoje jelo uvijek možete dosoliti i zaljutiti.

Namirnice koje nikako ne bi smjeli jesti prije prvog rođendana:

Tu svako spadaju jaki alergeni poput jagoda i kikirikija, no znajte da, ako vaše dijete i ranije proba neke takve namirnice (orah, paradajz), važno je samo priekati da vidite hoće li biti kakve reakcije. Ukoliko ih nema vaša će dijete moći konzumirati i njih, baš kao i kravlje mlijeko (razrijeđeno s vodom) što mnogo roditelji smatraju normalnim i njihova djeca nikada nisu patila radi toga.

No, zato bi med i citruse svakako trebali prebaciti tek poslije rođendana – zato što je riječ o iznimno jakim namirnicama.

index.hr

Komentari

Share.