fbpx

Šta kada beba teško kaki?

0

Zatvor je česta pojava, pogotovo kod beba koje se hrane na flašicu i onih koje su prešle na čvrstu hranu. Iako najčešće ne predstavlja razlog za brigu, ipak je važno da brzo reagujete jer mogu da se jave bolovi, a “kaka” koja se nakuplja u debelom crijevu brzo se suši i djetetu postaje sve teže da je izbaci.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Učestalost stolice
Dok sisa, učestalost stolice kod bebe varira – od nekoliko puta dnevno do situacije da danima ne isprlja pelenu. Ponekad se dešava da beba napravi pauzu i po nedelju dana. Međutim, tokom prvih mjeseci, važnija je gustina stolice. Ako je tvrda i suha, a beba se očigledno muči, onda postoji velika vjerovatnoća da pati od zatvora.

Uzrok pojave zatvora
Postoje brojni razlozi zašto se zatvor (konstipacija) javlja kod beba i mlađe djece. On može biti prateća pojava u slučaju gastroenteritisa i drugih bolesti, ali su, ipak, najuobičajeniji uzroci nedovoljan unos tečnosti i/ili hrane bogate vlaknima.

Bebe koje sisaju 
Nije uobičajeno da se kod beba koje sisaju javi zatvor, jer se majčino mlijeko lako vari, a u debelom crijevu nalazi se nekoliko vrsta bakterija koje razgrađuju mliječne proteine. Rezultat je mehka stolica koju je lako izbaciti. Bebe koje sisaju luče i veću količinu hormona poznatog kao motilin, a koji povećava učestalost pražnjenja, ali sasvim je normalno i da kod odojčeta stolica izostane nekoliko dana. Uobičajeno je da bebina kaka bude rastresita i žuta sve dok ne pređe na čvrstu hranu. Problem nastaje kada je ona toliko tvrda da pražnjenje crijeva postaje bolno. Velike pauze nastaju i usljed toga što je majčino mlijeko tako savršeno izbalansirano da ponekad ne preostane nimalo “viška”, ali ukoliko vjerujete da vaše dijete ima zatvor – ako mu je stolica tvrda ili se muči dok kaki – prokuhajte vodu, rashladite je i dajte bebi da popije trideset do šezdeset ml, jer će se tako situacija promijeniti nabolje.

Bebe koje se hrane na flašicu

Ako hranite bebu na flašicu, veća je verovatnoća da će patiti od zatvora, jer se mliječna formula teže vari od majčinog mlijeka. One rjeđe kake od onih koje sisaju jer im se razlikuju enzimi u crijevima, a kaka im je gušća i zelenkasta. Ako beba ima tvrdu stolicu i poteškoće pri pražnjenju crijeva, veoma je važno da tačno izmjerite količinu mlijeka u prahu i da mjerica ne bude prepunjena. Ljekar će vas vjerovatno posavjetovati da joj češće dajete prokuhanu, pa ohlađenu vodu. U slučaju da je beba na čvrstoj hrani, crijeva će joj “proraditi” ako joj date razblažen sok ili propasirano voće.

Prelazak na čvrstu hranu
Kada beba pređe na čvrstu hranu, promijeniće se učestalost stolice koja će početi da izgleda i miriše kao ona odraslog čoveka. Zatvor se često javlja baš u ovom stadijumu jer bebina crijeva treba da se naviknu na promenjen sastav hranljivih materija u ishrani. Prelazak na čvrstu hranu može da izazove i dehidrataciju. Vaše dijete će možda osjetiti bol prilikom izbacivanja veće količine tvrde stolice. Koža oko čmara ponekad se pocijepa i krvari, što će izazvati još veći bol, a može se čak dogoditi da beba počne da “trpi” (zadržava kaku) da bi izbjegla neprijatnost, čime će se problem samo još više pogoršati. Najbolje što možete da učinite za mališana kada počnete da uvodite čvrstu hranu, jeste da mu, pored uobičajene mliječne ishrane, dajete dosta vode ili razblaženog voćnog soka.

3 uspješne metode liječenja zatvora
* Masaža
Masaža može da pomogne u slučaju blokiranog rada crijeva. Stavite na prste malo ulja ili hidratantne kreme i, počevši od pupka, pravite kružne pokrete po stomaku u pravcu kazaljke na satu. Nastavite ako primjetite da beba uživa u tome. Dok je beba u ležećem položaju na leđima, uhvatite je za nožice i napravite brz kružni pokret – tako ćete pokrenuti stomačne mišiće koji će izvršiti blag pritisak na crijeva i omogućiti pokretanje sadržaja u njima.

* Topla kupka
Topla kupka omogućiće bebi da se opusti i lakše isprazni debelo crevo. Kada se opusti u kadici, možete slobodno malo da joj izmasirate i stomačić. Osim toga, tokom dana, naročito u letnjem periodu, dajte djetetu da pije što više vode (prokuhane iz vodovoda ili specijalne flaširane). Na ovaj način spriječićete pojavu dehidratacije i omogućiti uspostavljanje normalnog rada bebinih creva. Gubitak tečnosti je najčešći uzrok pojave zatvora i zato se pobrinite da beba uvek bude dobro hidrirana.

* Prirodne metode
Sok od suhe šljive može da napravi “čudo” kod beba mlađih od šest mjeseci, a isto dejstvo ima i četvrt kašičice smeđeg šećera rastvorenog u 125 ml prokuhane i rashlađene vode. Kod beba starijih od šest mheseci možete da probate i sa nekoliko kašičica čistog soka od jabuke.

Upozorenje!
Nikada ne stavljajte toplomher ili neki drugi predmet u anus svoje bebe da biste stimulisali pražnjenje criheva jer tako možete da povredite dihete.

Nikada dhetetu ne dajte laksative, lihekove i ne stavljajte im čepiće “na svoju ruku”. To je terapija koju jedino lhekar može da vam preporuči.

www.mamaibeba.com

Komentari

Share.