Šta je Beta HCG – prosječne vrijednosti i kada se ova pretraga radi?

0

Beta HCG, humani horionski gonadotropin, naziva se i hormon trudnoće. Njega luči tkivo posteljice bebe, a njegova najvažnija funkcija je podrška žutom tijelu u jajniku koje u prvih sedam do devet sedmica trudnoće luči hormon progesteron (tzv. čuvar trudnoće).

Beta HCG je vrlo važan kao pokazatelj razvoja trudnoće, pogotovo na početku. Beta HCG može se naći u krvi žene otprilike osam dana nakon ovulacije, odnosno dan nakon implantacije (ugnježđivanja).

U vrijeme očekivane menstruacije (12-14 dana nakon ovulacije, zavisno od dužine menstrualnog ciklusa) nivo beta HCG-a u krvi dostiže 100 IU/L, udvostručuje se u prosjeku svaka dva dana, a  najviši nivo dostiže izmedu osme i desete sedmice trudnoće kada iznosi otprilike 100.000-120.000 IU/L.

Nakon toga vrijednost lagano pada sve do 20. sedmice  na oko 20.000 IU/L i na tom nivou ostaje do kraja trudnoće.

Beta HCG je povećan i u vanmateričnoj i u molarnoj trudnoći, ali se nivo tada ne duplira pravilno svaka dva dana, već je obično mnogo niži nego u urednoj trudnoći. Zato je nivo ovog hormona pogodan za dijagnostiku u slučaju da ljekar ne može ultrazvukom da potvrdi postojanje trudnoće.

Vrijednost HCG-a veća od očekivane može upućivati na višeplodnu trudnoću ili da je žena u većoj nedelji trudnoće od izračunatog.

Treba napomenuti da se kod žena koje su u postupku liječenja neplodnosti primale injekcije HCG-a taj hormon može zadržati u organizmu dvije do tri sedmice nakon injekcije. To znači da ta grupa žena u ranoj fazi testiranja može dobiti lažno pozitivan rezultat.

Naime, ključ tumačenja HCG vrijednosti nije u njegovom broju, već u njegovom rastu. U normalnoj trudnoći Beta HCG raste tako da se njegova vrijednost udvostručuje u prosjeku svaka 2 dana. Iz tog razloga, Beta HCG test se po pravilu ponavlja dva dana nakon prvog testa kako bi se moglo vidjeti da li se «Beta» pravilno «duplira». Kako trudnoća napreduje i vrijednosti HCG-a rastu, raste i vrijeme njegovog «dupliranja»

Trudnoće koje završe pobačajem ili vanmaterične trudnoće u pravilu pokazuju niže vrijednosti i sporije vrijeme rasta, iako i neke normalne trudnoće, koje rezultiraju savršenim bebama, mogu takođe imati niže vrijednosti HCG-a.

Treba biti oprezan i možda ne previše kalkulisati s brojkama. UZV pregled, nakon 5-6 sedmica daje puno bolje osnove za predviđanje ishoda trudnoće nego same vrijednosti HCG-a.

Izvor: www.drbalic.ba

Komentari

Share.