ŠTA DA RADIMO, NAŠOJ BEBI KASNI NICANJE ZUBA?

0

Ovaj post pišem ponukana razgovorom sa tetom Safetom, koja ima unuka Džana, dečka koji još nije napunio godinu dana. Džanu su do sada nikla samo dva donja sjekutića. A i ta dva zuba nikla su kasnije nego kod njegovih vršnjaka.
Teta Safeta je pokušala pronaći više informacija o nicanju zuba putem interneta. Tek onda je nastala panika – može biti ovo, može biti ono, dijagnoza jedna, druga, ništa lijepo…Priznajte, zvuči poznato 

Dragi roditelji, šta je važno da znate o vremenu nicanju mliječnih zuba?

Kada se govori o vremenu nicanja zuba, uvijek se govori o prosječnom vremenu nicanja. Ali individualne varijacije uvijek postoje. Kod nekih beba prvi zub se pojavi već u trećem mjesecu a kod nekih tek u devetom, desetom mjesecu života.
Tablice sa prosječnim vremenom nicanja zuba služe za orjentaciju, da roditelji znaju kada mogu očekivati pojedine zube da niknu. Ali to ne znači da se zub mora pojaviti onda kada je napisano. Nema razloga za zabrinutost ako nicanje zuba kasni koji mjesec ili ako se zubi pojave prerano.
Samo znatna odstupanja od uobičajenog vremena nicanja smatraju se nepravilnostima u vremenu nicanja.

Budući da prvi odlazak kod stomatologa treba da bude unutar prve godine života djeteta, stomatolog će na osnovu pregleda procijeniti vrijeme i redoslijed nicanja zuba i ukazati vam na bilo kakvu eventualnu nepravilnost.

Do vašeg prvog odlaska kod dječijeg stomatologa, evo jedne tablice sa prosječnim vremenom nicanja mliječnih zuba.

I dragi mladi roditelji i brižne nane sa početka posta – BEZ PANIKE 

Izvor: www.facebook.com/drZukanovic/

Komentari

Share.