Spremne za porođaj kakav želite

0

Ne dopustite da vam strah tokom cijele trudnoće nameće  misao o bolnom porođaju i da vam poremeti ovo posebno razdoblje. Uživajte u svojoj trudnoći, ne opterećujte se bolom u porođaju, jer  postoje načini da se bol ublaži, vi samo trebate izabrati.

Plava Poliklinika je upotpunila svoju ponudu i otvorila porodilište. Tim činom smo izašli u susret želji mnogih porodica da se njihovo dijete rodi u okruženju gdje im je sve poznato, i  u kojem rade stručnjaci koji  im pružaju podršku tokom cijele trudnoće i poroda.

Osnovna naša želja  je bila da otvaranjem porodilišta zaokružimo  kompletnu priču od samog začeća do rađanja. Ali, nikako se ne ograničavamo samo na žene koje su vodile trudnoću kod nas. Sve trudnice koje žele,mogu da se porode u našem porodilištu. Jedini uslov je da se jave malo ranije nego što je termin porođaja, najbolje sa 35-36 NG, da bi se upoznale sa timom koji će voditi porođaj i kako bi se mi upoznali sa tokom trudnoće i pripremili uslove za vaš idealan porođaj. Naš tim  za porođaj čine ginekolog, babica, anesteziolog, pedijatar i neonatološka sestra, tako da možete biti opuštene, jer će se cijeli tim brinuti intenzivno o vama i vašoj bebi.

Nećemo nikome lagati i reći da porođaj ne boli, ali bol je vrlo subjektivan osjećaj i uveliko ovisi o vašem mentalnom stanju i stajalištu. I o pragu boli, naravno.

Trudove počinjete osjećati onda kada dođe do češćih kontrakcija maternice.

Trudovi počinju obično kao blagi i rijetki bolovi poput menstrualnih grčeva, a osjećaj grčenja s vremenom postaje sve jači. Možete osjetiti stezanje materice. Gotovo je garantovano da se radi o porodu ako kontrakcije traju duže od 40 sekundi, te ako se vrijeme između kontrakcija skraćuje, a kontrakcije su sve intenzivnije. Kada se pojave dvije do tri kontrakcije u roku od 10 minuta, možete biti sigurni da se radi o porodu.

Jedna od bitnih stavki u olakšavanju poroda jeste  psihofizičke vježbe, tehnike opuštanja i vježbe disanja.

Psihofizičke vježbe  se sastoje u tom da se trudnica pravodobno upoznaje s fiziologijom trudnoće i porođaja. Nekim se trudnicama čini da je bolje znati što manje informacija o porođaju kako bi smanjile izvor straha, a druge žele sve imati pod nadzorom, jer im to daje osjećaj sigurnosti. Sami odaberite kojoj skupini pripadate, ali ne zaboravite da se ovdje ne radi samo o vama i vašem tijelu, nego da u sebi nosite dijete čija dobrobit najviše ovisi o vama.

Tehnike opuštanja i vježbe disanja korisne su u oslobađanju od tjelesne i mentalne napetosti. Kad su tijelo i duša u ravnoteži, ni porođajna bol ih ne može “izbaciti s te putanje”. Koncentracijom na disanje smanjit ćete tjeskobu i bol od kontrakcija.

Plava Poliklinika nudi mogućnost prisustva partnera ili druge bliske osobe na porođaju, ako se to slaže s vašom i partnerovom željom (a ko ga poznaje bolje od vas?) Osim toga, partner vam može pomoći u korištenju drugih oblika ublažavanja boli kao što su masaža leđa, vježbe disanja koje provodi zajedno s vama, psihološka potpora i slično.

Najbitnije u svemu tome jeste odabir ginekolog. To mora biti osoba u koju imate povjerenja, uz koju se osjećate ugodno i koja zna odgovore na vaša pitanja. Ako se pritom radi o ginekologu u porodilištu  u kojem želite roditi, tim bolje. Puno ovisi o tome koliko se dodatno angažuju oko vlastite edukacije.

Treba naglasiti da je porođaj jedna veoma prirodna stvar, i najčešće se završava bez ikakvih komplikacija. Ali, ukoliko komplikacije nastupe, mi smo organizovani, spremni i opremljeni za takve situacije – kako kadrovski, tako i tehnički. Možete se bez bojazni prepustiti brizi našeg stručnog tima, koji je tu da bdije nad sigurnošću Vas i vaše bebe, da isplanira i preduprijedi moguće komplikacije i omogući da  Vam porođaj ne bude traumatično iskustvo nego da ostvarite svoj porođaj iz snova.

Želimo vam prelijepo iskustvo porođaja koje ćete još mjesecima ili godinama s ponosom prepričavati! Uživajte u prvom susretu s bebom i čestitajte joj jer je i ona odradila vrlo odgovoran i nimalo lak posao i zaslužuje pohvale, poljupce i zagrljaje.

Autor: Prim. dr. Fatima Klempić-Dautbašić, spec. gin. i akušerstva, sub. spec. fetalne medicine i obstretricije.

 

Komentari

Share.