fbpx

Spavanje u maminom i tatinom krevetu: zašto roditelji lažu o zajedničkom spavanju?

0

Mišljenja oko spavanja u istom krevetu s djetetom su podijeljena, jednako među roditeljima i stručnjacima. Neki govore da bi zajedničko spavanje moglo dovesti do iscrpljenosti i bebe i roditelja, a drugi smatraju da će takve bebe spavati mirnije, osjetiti veću podršku roditelja i odrasti u zdravije ljude.

Sarah Ockwell-Smith, poznata autorica knjige “Zašto je važno spavanje vaše bebe” i stručnjakinja za roditeljstvo, napravila je anketu u kojoj je učestvovalo 600 roditelja i njih čak 46% je reklo da su lagali svojim ljekarima o zajedničkom spavanju jer su bili zabrinuti kako bi oni mogli reagirati.

Većina ispitanika koji su lagali rekli su da je to najviše zbog toga što se boje osude od strane drugih roditelja, doktora i stručnjaka. Pa niko ne želi čuti da je loš roditelj, zar ne?
Međutim, taj strah i laganje mogu dovesti roditelje u jednu sasvim neugodnu situaciju, a to je da godinama postupaju pogrešno ili ne žele prihvatiti pomoć stručnjaka. Ipak, popriličan broj današnjih pedijatara smatra da je spavanje s bebom u krevetu zdravo i da se roditelji nemaju čega stidjeti, ali treba biti svjestan činjenice da dijete treba naučiti da spava samostalno najkasnije do 3. godine života.

baby_sleeping_bed_lie_down_85624_3840x2400

Savjeti za odvikavanje od zajedničkog spavanja

1. Ukoliko dijete odbija samostalno spavanje, postoji mnogo načina da mu pomognete da savlada i tu prepreku. Za početak bi najbolje bilo da djecu postepeno udaljavate od vašeg kreveta, najprije na krevet do vašeg, a zatim polako pomicati krevet sve dok ne dođete do dječije sobe. Ispočetka će biti teško, ali na kraju ćete postići ono što ste htjeli i ono što je najbolje za vas, vaš brak i vašu bebu.

2. Napravite plan uspavljivanja vaše bebe. Ukoliko beba ne želi zaspati sama u novom krevetiću ili novoj sobi, ostanite s njom dovoljno dugo dok ne zaspe čvrstim snom, a onda polako napustite sobu.

3. Tražite podršku od svog partnera jer ovo je ipak porodični projekt na kojem ćete lakše uspjeti ako radite zajedno. Vrlo je važno da se pridržavate istih pravila te da dogovorite ko će ustajati kad se beba probudi i ko će je ponovo uspavati.

4. Budite jako strpljivi jer ova promjena je stresna i za bebu i za vas. Jako je bitno da shvatite da je zajedničko spavanje navika i da ponekad treba proći dosta vremena da se usvoje nove navike.

5. Očekujte otpor, ali budite dosljedni jer zajedničko spavanje ne može trajati zauvijek. Bez obzira na negodovanje vaše bebe, ostanite čvrsti i jaki jer samo tako ćete uspjeti.
Ipak, bez obzira na sve prednosti ili mane zajedničkog spavanja, učinite ono što smatrate najboljim za vašu bebu i ne ustručavajte se potražiti savjete stručnjaka.

Komentari

Share.