fbpx

Simptomi i metode liječenja meningitisa kod beba

0
Nema sumnje da meningitis može biti opasan po život i stoga neposredno nakon dijagnosticiranja treba potražiti medicinsku pomoć, prenosi blog Emma's Diary.

Glavne bakterije koje izazivaju meningitis su mikroorganizmi meningokokne grupe B i C, pneumokokni mikroorganizmi, Haemophilis influenza B (Hib), Streptococcus B (GBS), E-Coli, TB i Listeria, ali simptomi prisutnosti svakog od ovih uzročnika u tijelu čovjeka mogu biti različiti.

Ako se na vrijeme ne liječi, meningitis može biti smrtonosan u roku od četiri sata tako da trebate brzo djelovati ako sumnjate da vaše dijete ima neki od simptoma.

Neki od ključnih znakova na koje trebate obratiti pažnju su visoka temperatura kod vaše bebe, hladni ekstremiteti, razdražljivost uz često plakanje, pospanost, brzo i površno disanje, gubitak apetita i pojava osipa ili čudnih modrica.

No, puno roditelja se odlučuje potražiti pomoć tek u onom trenutku kada primijete neobičan osip ili modrice na tijelu djeteta. To je pogrešan pristup i medicinsku pomoć treba tražiti pri pojavi prvih znakova bolesti.

Ukoliko se utvrdi da vaše dijete ima meningitis, odmah će ga liječiti jakim antibioticima i bit će podvrgnuto intenzivnoj kliničkoj njezi.

Zanimljivo je istaći i to da su djeca mlađa od pet godina najviše izložena riziku od meningitisa, pri čemu se više od 50 posto svih slučajeva javlja u ovoj dobnoj skupini. Bebe i mala djeca su posebno ugroženi jer se ne mogu lako boriti protiv infekcije zbog toga što im imuni sistem još nije u potpunosti razvijen.

Kako biste prevenirali javljanje ove opasne bolesti, trebate redovno vakcinisati vašu djecu.

klix.ba

Komentari

Share.