Simpatičan način da ukućane natjerate da jedu brokule. Evo kako

0

Ako umijete napraviti dobre slane kolačiće u kalupu, a voljeli biste nekako natjerati ukućane da jedu ne baš tako omiljene brokule, onda bi ovaj zanimljiv trik mogao zelenu i zdravu namirnicu učiniti primamljivom.

Ideja je, priznajemo, genijalna, a fora je da brokule zamaskirate, npr. ovom smjesom za slane kolačiće od kukuruznog brašna koje pravite u kalupu. Možete se poslužiti i vlastitim receptom za slane kolačiće koji i ne moraju biti od kukuruznog brašna i sa sirom. Ako vas interesuje ovaj, čitajte dalje.

Potrebni sastojci za 12 kolačića: 12 brokula, 1 čaša kukuruznog brašna, 1 čaša pšeničnog brašna, 250 ml mlijeka ili jogurta, 1 kašičica soli, 1 jaje, 1 prašak za pecivo i oko 200g sira. Priprema smjese i brokula: Sve sastojke za kolačiće izmiješati; 12 očišćenih brokula istresite u kipuću vodu i kuhajte oko 3 minute. Nakon toga ih saperite hladnom vodom i dobro osušite.

Kalup najprije premažite maslacem i pospite s malo brašna da ih lakše odvojite nakon pečenja. Prvo dodajte sasvim malo smjese za kolačiće u kalup, dovoljno da pozicionirate brokule. Kada ih postavite, ovako kako je prikazano na slici iznad, zamaskirajte ih ostatkom smjese. Stavite da se peče na 200 C oko 30 minuta. Možete ih servirati kako i uz koje jelo želite. Uživajte!

Izvor: www.namirnice.ba

Komentari

Share.