fbpx

Savjeti za bolju laktaciju

0

Kada nastupi kriza u dojenju, majke se često obeshrabre i odustanu. Međutim, postoje prirodni načini da se potakne i održi laktacija

Majčino je mlijeko najkvalitetnija hrana za bebu i ujedno prevencija od mnogih bolesti. O količini i kvaliteti mlijeka dobro je početi razmišljati još tijekom trudnoće, pa čak i prije nje. Priprema organizma za kvalitetnu laktaciju podrazumijeva, među ostalim, i detoksikaciju pravilnom prehranom. Naime, ako je organizam opterećen unosom štetne hrane, kroničnim zatvorom i kiselom pH-vrijednošću krvi, velika je vjerojatnost da će prije ili poslije doći do problema s laktacijom.

1. Više dojenja znači više mlijeka

Proizvodnja mlijeka i sisanje povezani su na nevjerojatan način, koji je samo čudotvorna priroda mogla osmisliti. Kada beba dodirne bradavice, podražaj se prenosi do mozga majke i izaziva stvaranje prolaktina, hormona zaduženog za proizvodnju mlijeka, te oksitocina, hormona zaslužnog za lučenje mlijeka. Osim toga, oksitocin potiče regeneraciju maternice nakon porođaja, što majke osjećaju kao učestale kontrakcije u postporođajnom razdoblju. Dakle, stvaranje mlijeka regulira se djetetovim potrebama, pa je stimuliranje dojki redovitim i pravilnim sisanjem jedan od načina da se održi laktacija. Lučenje mlijeka potiče i bebin plač, pogled na dijete ili razmišljanje o njemu, toplina te psihička stabilnost majke.

2. Odrecite se cigareta na vrijeme

Možda je već otrcano napominjati da je pušenje štetno, ali ponavljanje je majka mudrosti! Ovo se odnosi na žene koje planiraju trudnoću, koje su već trudne ili su tek rodile.

Važno je da budu jake i odreknu se te loše navike jer će na taj način uvelike pridonijeti zdravlju svoje djece. Pušenje prije trudnoće smanjuje šansu za začećem, u trudnoći povećava rizik od anomalija ploda, a nakon porođaja loše utječe na cjelokupno zdravlje djeteta, kao i na proizvodnju mlijeka.

Nikotin s mlijekom dospijeva u bebin organizam, pa je česta posljedica mučnina, povraćanje, proljev.

Dokazano je da majke koje puše nakon porođaja prije prestaju dojiti.

3. Ne zaboravite na unos tekućine

Tijekom dojenja potreba za tekućinom znatno se povećava.

Koliko vam je tekućine potrebno, najbolje ćete procijeniti na temelju toga koliko ste žedni − iako je mudrije redovito piti vodu, pa i prije nego što osjetite žeđ. Flaširana voda, čajevi (samo oni koji su dopušteni tijekom dojenja), cijeđeni sokovi od voća i povrća te jogurt preporučljivi su u ovom razdoblju.

Klonite se zašećerenih i gaziranih sokova, ali i sokova s oznakom da su bez šećera, jer sadrže umjetna sladila. Kavu smanjite koliko je moguće; možda ćete i potpuno izgubiti potrebu za njom.

Ako osjetite poriv za alkoholom (događa se i tijekom trudnoće), izbacite tu misao iz glave kako znate i umijete sve dok potpuno ne prestanete dojiti dijete.

4. Pivski kvasac pomaže

Iako naši stari znaju reći kako svaka dojilja treba popiti čašu piva dnevno da bi osigurala bebi dovoljnu količinu mlijeka, mnogo bolji i zdraviji izvor vitamina B zapravo je pivski kvasac. Osim kompleksa vitamina B, sadrži i druge vitamine, minerale, bjelančevine, aminokiseline i ugljikohidrate, a za razliku od piva − ne sadrži alkohol.

Iskoristite pomoć biljaka

Čaj od komorača

Fitoterapeuti preporučuju čaj od komorača svim dojiljama zbog fitoestrogenog svojstva, zahvaljujući kojem pozitivno utječe na proizvodnju mlijeka. Jako pomaže u borbi protiv kolika. Komorač se uzima i za detoksikaciju organizma i olakšavanje probave. Bolji učinak ima ako se kombinira s anisom.

Čaj od koprive

Kopriva je izvrsna biljka za svakoga, a osobito za trudnice, rodilje i dojilje. Korisna je i kao hrana i kao čaj. Bogata je željezom, kalcijem, magnezijem, manganom i folnom kiselinom. Dokazano je da čaj od koprive poboljšava proizvodnju mlijeka, ubrzava prestanak krvarenja nakon porođaja, čisti organizam od toksina, sprečava pojavu alergija, sprečava i liječi anemiju.

http://www.roditelji.hr

Komentari

Share.