fbpx

RODITELJI – ZAŠTITITE SVOJU DJECU

0

Povrede pri bavljenju sportom su češće nego što možete pretpostaviti. A među svim povredama pri bavljenju sportom – dentalne povrede spadaju među najčešće.

Zato, dragi roditelji, uradite sve što možete da prevenirate nastanak sportskih povreda kod vaše djece.

Bilo da se vaše dijete bavi sportom rekreativno ili profesionalno, bilo da je početnik ili iskusan sportaš, nema izuzetka – zaštitna oprema je obavezna.

Vrijeme je zimskih sportova. U većini zemalja, nošenje zaštitne kacige pri skijanju, za djecu je i zakonska obaveza.
Međunarodna asocijacija sportske stomatologije čak preporučuje nošenje štitnika za zube prilikom skijanja.

A kod nas…na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, 07.02.2018 je objavljeno: “Korak za historiju – Osnovci olimpijskog Sarajeva uče skijati u okviru obaveznog nastavnog programa” . U daljem tekstu se kaže da je đacima obezbjeđena oprema za skijanje, prevoz i ski karte. Sam tekst je popraćen fotografijama školaraca koji uče skijati. A na fotografijama je veliki broj djece na skijama – bez kaciga.

Dragi roditelji, nemojte čekati da se u ministarstvima dosjete da su kacige dio skijaške opreme.
Zaštitite sami svoju djecu.
Prevenirajte nastanak povreda nošenjem zaštitne opreme.

Slijedite primjer naših dragih skijašica sa fotografija – Đule i Aiše. Iako Đula tek pravi prve korake na skijama, a Aiša je iskusna takmičarka i osvajačica medalja, nema razlike – na skijama su uvijek sa zaštitnom opremom.
Hvala Đulinoj i Aišinoj mami Almi na ustupljenim fotografijama.

A da se povrede dešavaju, pokazuju fotografije ovog sedmogodišnjeg dječaka, koji je prije dva dana zadobio prijelome krunica na oba stalna sjekutića. I to zamislite – na skijanju…bez kacige… Uradili smo šta smo mogli da mu vratimo osmijeh na lice, ali trajna šteta je već napravljena – dio zubnog tkiva zauvijek je izgubljen.

Prof. dr. sc Amila Zukanović specijalista preventivne i dječiji stomatologije

Komentari

Share.