fbpx

Roditelji prilikom razvoda prave velike greške koje ostavljaju neizbrisive posljedice na dijete

0

Djeca u takvim situacijama postaju posebno osjetljiva pa ih potezi roditelja nakon razvoda mogu obilježiti i ostaviti tragove za cijeli život i može uticati na njihovo kasnije poimanje ljubavi i braka. Postoji nekoliko stvari na koje roditelji moraju obratiti pažnju nakon razvoda kako on ne bi ostavio posljedice po djecu.

Ne gledajte svoju djecu kao odrasle osobe jer oni vjerovatno ne razumiju zašto se razvodite i kako se osjećate tokom razvoda. Odgovorni ste za njih i morate im pomoći da se osjećaju sigurno i zaštićeno. Nije neophodno razgovarati s njima o svakom detalju, ali im je potrebno pružiti podršku i ne opterećavati ih problemima koje razvod sa sobom donosi.

Nemojte tjerati dijete da bira jer ono ne treba da bude u poziciji gdje mora da bira da li više voli mamu ili tatu i s kim želi da živi, jer će na taj način imati osjećaj kao da nekoga od vas dvoje izdaje. Potrudite se da što ravnopravnije podijelite obaveze oko djeteta s vašim partnerom i planirajte u korist djeteta.

Mnogi bivši bračni partneri prave sličnu grešku i trude se da budu omiljeni roditelj svom djetetu. Ne pokušavajte da ga osvojite novim stvarima i kršenjem pravila koje je drugi roditelj postavio.Vaše dijete će postepeno početi raditi ono što želi, šta god mu vi govorili, prenosi Super žena. Zapamtite da, iako ste razvedeni, vaš bivši partner i vi imate obavezu odgajanja djeteta i tome se maksimalno posvetite. Radite kao tim.

Vaše dijete se oseća krivo za razvod jer prije ili kasnije, ovo se moglo dogoditi. Važno je da redovno razgovarate s detetom kako biste spriječili da misli ovako nešto ili bilo šta slično ovome. Uz to, moguće je da ćete misliti da ste vi krivi za cijelu situaciju. Nekad se neplanirane neugodne stvari jednostavno dese te na njih ne možemo mnogo da utičemo. Uz to, nemojte kriviti partnera za razvod. Posebno se preporučuje da loše i negativne misli o vašem bivšem ne dijelite s djetetom. Ne zaboravite da je dijete i vaše, ali i vašeg partnera. Ni slučajno ga nemojte koristiti kao medijatora koji će smirivati zaraćene strane.

Ne pokušavajte da smanjite kontakt vašeg djeteta sa drugim roditeljem i ne svetite se bivšoj ljubavi tako što ćete mu uskratiti viđanje djece ili smanjiti kontakt telefonom. Rezultat svega jeste da ćete najviše povrediti dijete. Pored toga, nemojte se svađati pred djetetom jer ono razumije više nego što mislite. Nije u redu psovati, vrijeđati i navoditi mane vašeg bivšeg partnera pred djetetom. Umjesto toga, potrebno je sve riješiti u četiri oka, daleko od djetetovih ušiju.

/tuzlanski.ba

Komentari

Share.