Rimljani su prvi tostirali hljeb

0

Toster je nastao kao rezultat potrage za metodom koja će produžiti trajnost hljeba. Tostiranje hljeba je bila vrlo uobičajena praksa još u doba Rimljana, a ‘Tostum’ je latinska riječ za paljenje ili gorenje.

Prvi električni toster izumljen je 1893. godine u Crompton and Co. u Velikoj Britaniji, a dorađena verzija nastala je 1909. godine u SAD. Kod tadašnjih verzija mogla se peći samo po jedna strana tosta i bilo je neophodno ručno isključivati toster kada je tost izgledao pečen. Prvi moderni pop-up toster s tajmerom izumio je Charles Strite 1919. godine.

Rezani hljeb

Otto Frederick Rohwedder je izumio rezač hljeba na kojem je počeo raditi 1912. godine. Rohwedder je prethodno izumio napravu koja je spajala kriške uz pomoć pribadača i koja je, naravno, bila osuđena na neuspjeh.

Godine 1928. dizajnirao je mašinu koja je rezala i pakovala hljeb, kako bi spriječio sušenje izrezanog hljeba. Rezani hljeb postao je popularan zahvaljujući predstavljanju ‘Wonder Bread-a’ (Čudesnog hljeba) 1930. godine, što je dovelo do porasta popularnosti tostera.

Internet muzej tostera

Kuriozitet svakako predstavlja i postojanje neobičnog online muzeja posvećenog tosteru, s mnogo fotografija i historijskih informacija u kojima se spominju originalni izumitelji.

Izvor: enterijer.ba

Komentari

Share.