fbpx

Rh faktor u trudnoći ima značajnu ulogu u zdravlju bebe

0

Nakon što ostane u drugom stanju, žena bi trebala da se podvrgne testu za utvrđivanje krvne grupe i Rh faktora, koji može da ima značajnu ulogu u zdravlju bebe.

Ukoliko je trudnica Rh negativna, a njen partner Rh pozitivan, postoji potencijalna opasnost od neslaganja, odnosno inkompatibilnosti. Može da se dogodi da dijete koje se razvija u stomaku Rh negativne majke naslijedi očevu Rh pozitivnu krvnu grupu što se javlja u više od 50% slučajeva.

Tokom porođaja, bebina krv prodire u krvotok majke čiji organizam počinje da proizvodi antitijela koja su bezopasna do naredne trudnoće. Ako je u prvoj trudnoći nosila Rh pozitivno dijete i ukoliko je došlo do prelaza Rh pozitivnih eritrocita u njen krvotok, antitijela će krenuti u “rat” protiv eritrocita druge bebe jer ih “vide” kao strana tijela. Proći će kroz posteljicu u krvotok i prouzrokovati masovno razaranje crvenih krvnih zrnaca, što može dovesti od teške anemije ili čak smrti djeteta u materici.

U prošlosti je Rh inkopatibilnost predstavljala veliki problem, međutim, danas postoji pouzdana prevencija komplikacija Rh inkompatibilnosti, kao i tretman novorođenčadi koji boluju od Rh bolesti.

Izvor: ljepota.ba

Komentari

Share.