fbpx

Rekordan broj posjetilaca na 6. Dječijem sajmu

0

«Važno nam je učiniti sjećanje na djetinjstvo, svakom od mališana, nezaboravnim. Oni na sajmu pričaju dječije priče o odrastanju, pokazuju se, uče, jačaju samopouzdanje, takmiče, ali cijelo vrijeme i dobro zabavljaju. To je naša misija», kazala je direktorica Kojundžić – Graholski.

Nastupima djece iz JU Djeca Sarajeva, brojnim zabavnim igrama, svirkom Rock benda Centra za slijepu u slobovidu djecu, te plesom s maskotama, jučer je završeno trodnevno veselje i edukacija za djecu u Skenderiji.

Na sajmu je i ove godine nastupilo preko hiljadu mališana a neki od njih su dugogodišnji prijatelji sajma poput Basic škole i Denisa Barte. Na sajmu je nastupilo i Udruženje za podršku osoba sa intelektualnim teškoćama KS „Oaza“, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, dječiji vrtić iz Foče i osnovna škola iz Visokog i Zenice, KUD Proleter, hor Superar, mala škola mankenstva by Džejla Glavović i mnogi drugi. Samo kroz štand «Gazproma benzinske stanice» prošlo je 420 mališana praveći figurice od gline.

«Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno» – slogan je pod kojim se odvijao 6. Dječiji sajam. Kao i svake, godine agenda sajma podrazumjeva podizanje svijesti kod mališana na važne društvene teme, ovaj put to je bila odgovornost prema prirodi.

Tako je su organizaciji Sajma simbolično posađena dva drveta u sarajevske parkove, s nadom da će ova pojava postati masovna.

«Prirodu nismo naslijedili od predaka, već posudili od naše unučadi», podsjetila nas je ambasadorica 6. Dječijeg sajma, Mona Muratović, majka Akina, Livije i Viga, te stalna glumica u Narodnom pozorištu. 

Direktorica Sajma Maja Kojundžić Graholski kaže da je zadovoljna jer je ovaj događaj svakom godinom sve bogatiji što edukativnim sadržajima, što sajmskom ponudom i zabavnim aktivnostima za kojima su djeca naprosto luda.  

„Veseli me činjenica što me više niko ne pita da li će Dječiji sajam u Sarajevu postati tradicija. On je tradicija. Šest sajmova je iza nas i izrasli smo u najbolji događaj u gradu za mališane a najviše me dirne kad neko kaže, hvala vam što činite ovo za našu djecu. To je poseban kompliment i priznanje da se sav uložen trud isplati, kazala je Kojundžić – Graholski i dodala da je misija sajma učiniti djetinjstvo nezaboravim. 

«Važno nam je učiniti nezaboravnim djetinjstvo svakom od mališana. Oni na sajmu pričaju dječije priče o odrastanju, pokazuju se, uče, jačaju samopouzdanje, takmiče, ali i cijelo vrijeme dobro zabavljaju. To je naša misija, jer sretno dijete jednako je sretan roditelj i obrnuto a u konačnci imamo sretno društvo a to je društvo u kojem želimo da rastu naša djeca», dodala je.

Uz podršku partnera, najmlađe i njihove roditelje, smo obradovali godišnjom zalihom pelena, druge godišnjom zalihom Dukatovog čokoladnog mlijeka – 365 litara, za svaki dan jedna. Sajam će neke porodice pamtiti po auto sjedalici, kao vrijednom poklonu a brojnu djecu pripremili vitaminskim sirupima Ecomedico, pred sezonu gripe.

Sajam su posjetile i mnoge osobe iz javnog živote sa s svojim mališanima poput Dalije Konaković, Fikreta i Ševale Hodžić, Ane Bavrke, Ajdina Kulenović, Aide Cvijetić, Zlate Kurić, Berine Stambol, Andree Tomašević Kolenda, Melihe Mulahalilović Žiško a ambasadorica sajam Mona Muratović i Danko Delibašić sa mališanima su na sajmu odlično zabavljali sva tri dana.

Komentari

Share.