Redovno doručkuj! 7 dobrih razloga zašto ne preskakati najvažniji obrok u danu

0

Brzi životni stil koji svaki dan dobija na ubrzanju može se činiti kao dobar izgovor da se prekoči jutarnji, inače najbitniji dnevni obrok. Možda se ne čini toliko bitnim, ali preskakanjem doručka činimo štetu kompletnom tijelu i takva (loša) navika nas na duže staze može koštati mnogo. Zato, podsjećanja radi, donosimo vam 7 razloga zašto dan započeti – doručkom!

 

Riješite se viška kilograma

Ako želite izgubiti koji kilogram, preskakanje doručka je nešto najgore što možete uraditi. Dokazano je da oni koji preskaču doručak tokom dana žude za masnom hranom i uopšte jedu više tokom ostatka dana. Sasvim dobar (prvi) razlog! Jedite ove namirnice za doručak i pomoći će vam da smršate i da se bolje osjećate.

Uhvatite se voća i povrća

Ovo znaju i ptice na grani; zdrava ishrana je ona u kojoj dominiraju voće i povrće. A koje je vrijeme bolje da tijelo obezbijedite najzdravijim sastojcima koje samo voće i povrće pružaju od vremena doručka? Jedite voćne salate, salate od povrća, miskajte ih zajedno, pravite voćne smoothie, stavite koji zeleni list u jutarnji omlet… opcija je mnogo.

Imaćete više energije

Osjećate se umorno i neraspoloženo tokom dana, a propustili ste doručak? Postoji dobar razlog za to. Kada ustanete ujutro nivo šećera u krvi je na najnižem nivou u danu. Bez vitalnog goriva, tijelo neće biti u najboljoj formi. Istraživanja su pokazala da prvo (zdravo) jelo ujutro nivo šećera i inzulina diže umjereno tokom dana, što je ključno za pravilno održavanje energije u tijelu.

Srce će vam  biti zahvalno

Dokazano je da oni koji redovno i zdravo doručkuju imaju manji nivo lošeg holesterola i manje inzulina u krvi. Ali, takvo stanje nije posljedica samo doručkovanja. Oni koji redovno doručkuju uopšte imaju zdravije navike od onih koji ga preskaču, pokazala su istraživanja.

Podiže imunitet

Posebno ako u jutarnje jelo uključite jogurt koji je pun zdravih bakterija koje štite tijelo od virusa. Ni ovo nije začuđujuće jer jako, odnosno zdravim nutrijentima (i ujutro) nahranjeno tijelo spremno je za viruse koji vrebaju sa svih strana, posebno tokom hladnih zimskih dana. Ovaj voćni smoothie bi vam se mogao dopasti, pogledajte!

Dobar za mozak

Dokazano je također da doručak pozitivno djeluje na naše radne sposobnosti, tačnije koncentraciju, mogućnost fokusiranja na zadatke i memoriju. Sama kafa nije dovoljna, niti dvije. Ako se suočavate s ovim problemom, sjetite se da li i kako jedete ujutro.

Živjećete duže

Dakle, imaćete zdravije srce, krv, bistriji um, više energije, bolji imunitet; u prevodu, živjećete kvalitetnije i najvjerovatnije – duže. Doručak nije lijek, ali je defitivno jedan od ključnih elemenata zdravog životnog stila.

Izvor: www.namirnice.ba

Komentari

Share.