fbpx

Recepti za bebe sa cveklom – Kada uvesti cveklu u bebinu ishranu i kako pripremiti cveklu za bebe

0

Zašto je cvekla divna hrana za bebe?

Cvekla sadrži pozamašan iznos kalcijuma, kalijuma i čak vitamina A. I vitamin A i kalcijum imaju veliku ulogu u zdravom razvoju vašeg djeteta. Teško je povjerovati koliko vlakana ima cvekla. Samo 2 cvekle srednje veličine sadrže 2 grama vlakana!

Cvekla (dvije cvekle, kuhane i ocheđene)
Vitamini Minerali
Vitamin A – 35 IU Kalijum – 305 mg
Vitamin C – 3.6 mg Natrijum – 77 mg
Niacin – .33 mg Kalcijum – 16 mg
Folna kiselina – 80 mcg Fosfor – 38 mg
Pantotenska kiselina – .14 mg Magnezijum – 23 mg
Vitamin B6 – .06 mg Gvožđe – .79 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama. Takođe sadrži manje količine selena, mangana, cinka i bakra.

Kada uvesti cveklu u bebinu ishranu – cveklu treba uvesti sa: 8-10 mjeseci 

Kao što je gore napomenuto, mnogi pedijatri preporučuju uvođenje cvekle u bebinu ishranu između 8-10 mjeseci starosti. Kao i uvijek, preporučujemo da se prvo posavjetujete sa svojim pedijatrom prije uvođenja nove namirnice u ishranu vaše bebe.

Kako izabrati i skladištiti cveklu za bebe?

Cvekla nije povrće koje je visoko kontaminirano pesticidima, tako da je kupovina organskih vaš izbor.

Kada birate cveklu za domaću kašicu za bebe, kupujte svježe cvekle kada god je to moguće. Cvekle srednje veličine su mekše i ukusnije od onih većih. Preporuka je da se izbjegavaju cvekle koje imaju više od 7-10 cm u prečniku. Što se tiče cvekli, veće nije bolje.

Birajte cvekle koje nemaju modrice po sebi i bijele fleke. Ukoliko je to moguće, kupujte cvekle koje još uvek imaju zelene listove na vrhu, jer su takve svježije. Ne obraćajte pažnju na zemlju po cvekli, rijetko kada ćete pronaći lijepo opranu i očišćenu cveklu u vašoj prodavnici.

Za skladištenje cvekli, odstranite listove a zatim ih odložite u hermetičku posudu sa poklopcem ili u kesu za zamrzivač, a zatim ih odložite u fioku za voće i povrće ili skroz u dnu frižidera. Cvekle će ostati sveže oko 1 nedjelju sve dok su na hladnom mjestu.

Najbolji način za pripremanje cvekle za bebe

Kada pripremate cvekle, najbolji način je pečenje ili kuhanje na pari. Kuhanje na pari je stvarno najbolji način za pripremanje cvekle ukoliko želite da je iskoristite kao hranu za bebe. Kada se cvekle budu skuvale, postaće mekane što znači da će lako da se pasiraju. Cvekle kuhane na pari dozvoljavaju vitaminu A beta karotenu da postane bio-dostupniji i pravilno upotrebljen u našem tijelu.

Cvekla treba da se oljušti i zeleni listovi da se odstrane kada pravite kašice za bebe. Čak i odrasli ne bi trebali da jedu koru od cvekle zbog teškog varenja.

Najčešća preporuka za uvođenje cvekle je 8-10 mjeseci starosti.


Ukusni recepti za bebe sa cveklom

Kašica sa cveklom

Sastojci:

  • svježa cvekla

Način pripreme:

Operite i oljuštite cvekle (ne zaboravite da odstranite vrhove sa listovima), zatim ih iseckajte na male komadiće. Kuhajte ih na pari ili u vodi dok ne omekšaju.Ne upotrebljavajte vodu od kuhanja cvekle za razređivanje kašice, jer nitrati mogu da iscure u vodu. Cvekle ispasirajte, a zatim dodajte običnu vodu kako bi postigli glatku teksturu.


Crveni krompiri

Sastojci:

  • 100 g kuhane ispasirane cvekle
  • 200 g izgnječenog krompira

Način pripreme:

Pomiješajte cveklu i krompir zajedno i servirajte. Dodajte 50 g mekano kuhanih , isjeckanih šaragarepa po želji.


Crveni pirinač

Sastojci:

  • 200g kuhane i isjeckane cvekle
  • 300g kuhanog braon pirinča
  • 1 mali iseckani luk – propržen
  • 3 žumanca
  • 100g kuvane, iseckane piletine ili ćuretine
  • 50 ml pilećeg bujona ili temeljca
  • malo mlijeka ili 200ml punomasnog jogurta
  • začini po želji

Način pripreme:

Cveklu, luk, pirinač i piletinu ili ćuretinu dobro promiješajte u činiji. Dodajte mlijeko ili jogurt i žumanca. Dobro promiješajte.

Namažite tepsiju za pečenje maslinovim uljem i smjesu stavite unutra. Pecite na 200 stepeni oko 50 minuta do 1 sat ili dok oštar nož ne izađe čist kada ga zabodete i izvadite iz sredine jela. Sklonite jelo iz rerne i ostavite da odmori 5 minuta pre serviranja.

Pečena cvekla

Sastojci:

  • 5 cvekli srednje veličine
  • maslinovo ulje
  • modlice za kolače

Način pripreme:

Temeljno operite i oljuštite cvekle. Isjecite cvekle na kriške. Modlicama za kolače isecite delove iz kriški. Moraćete da pritisnete veoma jako kako biste ovo uspjeli. Prebacite cvekle u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i malo ih premažite maslinovim uljem. Pecite na maksimalno 220 stepeni, oko 10-20 minuta ili dok cvekla ne omekša. Možda ćete trebati da prekrijete tepsiju aluminijumskom folijom.

Možete da probate da ove obike od cvvekle skuvate na pari. Srvirajte kao hranu za prstiće ili jednostavno ispasirajte i servirajte.


Kašica od repe i cvekle

Sastojci:

  • 1 veća repa (ili više manjih)
  • 4 srednje cvekle
  • začini po ukusu

Način pripreme:

Oljuštite repu, a zatim je iseckajte na komadiće… veličina nije bitna, ali što je sitnije iseckate brže će se skuvati. Kuvajte repu dok ne omekša.

Oljuštite i operite, a potom iseckajte cveklu, zatm je skuvajte na pari – ii kuvajte cveklu i repu zajedno na pri.

Kada su repa i cvekle spremne, zajedno ih ispasirajte i dodajte začie po želji.


Hrana koja se slaže uz cveklu:

  • Jabuke
  • Krompir
  • Grašak
  • Tikvice
  • Braon pirinač
  • Sočivo
  • Piletina
  • Tofu – cvekla pretvori tofu u predivnu crvenu boju

 Nakon što je jela cveklu, vaša beba može da ima stolicu rozikasto-crvene boje, tako da nemojte da brinete.

Krv u stolici se pojavljuje u obliku crvenih pruga, ali cijela stolica nije obojena u crvenu boju.

www.hranazabebe.com

Komentari

Share.