fbpx

Rečenice koje ne bi trebalo da kažete svom djetetu…

0

Kada postanete roditelj, shvatite da ima puno toga što radite, a ne bi trebalo – vaše “izjave” koje utiču na mentalni razvoj djeteta su jedna od tih stvari…

Evo koje rečenice ne bi trebalo da kažete svom djetetu!

#1 “Previše si mali/a da razmišljaš o tome”

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: “Želim znati. Pitaću nekog drugog.” Ako vam dijete postavi neugodno pitanje, a ne dobije odgovor, potražit će ih od drugih izvora.

Ispravano je reći: “Nisam spreman/na da ti odmah odgovorim. Potrebno mi je malo vremena.” Ne odbijajte dijete. Ako vam postavi pitanje, pokušajte odgovoriti. Na ovaj način ostaćete autoritet u djetetovim očima i nećete izgubiti njegovo/njeno povjerenje.

#2 “Moraš slušati odrasle”

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: “Svi odrasli su pametni i dobri. Moram raditi ono šta mi kažu.” Ovaj izraz je opasan jer će dijete početi vjerovati svim odraslim osobama, uključujući i strance i neće očekivati da mu/joj mogu nauditi.

Ispravno je reći: “Moraš slušati roditelje.”  Ovo pomaže da dijete razvije kritičko razmišljanje i zdravo nepovjerenje prema strancima.

#3 “Prestani plakati”

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: “Loše je pokazivati emocije. Galamiće na mene zbog suza.” Može postati tiho i povučeno. Potisnute emocije će se prije ili kasnije pokazati kroz agresiju ili suze.

Ispravno je reći: “Kaži mi što te muči. Zašto plačeš?” Ako je dijete palo ili se udarilo, pokušajte sa: “Plačeš li zato što te boli ili zato si se uplašio?” Ovo će podstaknuti razgovor koji će pomoći djetetu shvatiti vlastite osjećaje.

#3 “Ne budi pohlepan/na”

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: “Moram sve dijeliti. Ništa nije samo moje.”  Vremenom, ovakve misli mogu dovesti do razvoja žrtvenog ponašanja. Ono neće štititi svoje vrijedne stvari ili imovinu, misleći da ih nije vrijedno.

Ispravno je reći: “Hoćeš li pustiti ovog dječaka da se kratko poigra s tvojom igračkom? Možda biste mogli razmijeniti igračke na neko vrijeme?” Dajte svom djetetu priliku da samo upravlja svojim stvarima. Ako je protiv dijeljenja, nemojte insistirati.

Izvor: wall.hr

Komentari

Share.