Razlozi zbog kojih beba treba učiti plivati

0

Učenje plivanja vašoj bebi može pomoći u boljem razvoju mozga, ravnoteže, hodanja i samopouzdanja, ali i vještine koja joj može spasiti život

Bebe se rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, ali oni spontano nestaju do petog meseca, pa stručnjaci preporučuju da bebe vodite na plivanje od najranijeg uzrasta, jer je ono blagotvorno za razvoj psihe i tijela.

Kada bebu pustite da zaroni u vodu ona će instinktivno zadržati dah, ali bez obzira na to beba ne smije da bude sama u vodi ni minut, jer postoji opasnost da se naguta vode. Takođe, ako bebu uzrasta do šest meseci potrbuške stavite u vodu, ona će refleksno mahati ručicama i nožicama i održavati se na površini.

BOLJI RAZVOJ BEBINA MOZGA
Plivanje je sjajna stimulacija za bebin mozak, posebno zato što se on u prvoj godini života razvija brže nego u bilo kojem drugom razdoblju. Plivanje poboljšava i osjećaj ravnoteže i držanje tijela, a preporučuje se i kod blažih i težih deformiteta, kao što su iščašeni kukovi, krive noge, deformiteti grudnog koša, kičmenog stuba i stopala. Plivanje utiče i na psihu djeteta, pomaže u prevazilaženju stidljivosti, nesigurnosti i strahova, poboljšava komunikaciju i ubrzava socijalizaciju.

POMOĆ PRI HODANJU
Rezultati istraživanja pokazali su da vježbanje od rođenja poboljšava bebinu ravnotežu i koordinaciju. Bebe vole ponavljajuće pokrete u vodi, a brčkanje u bazenu stimulira vestibularni sustav koji im daje osjećaj za pokrete i ravnotežu. Kako beba raste, to će joj pomoći da glavu drži uspravno, uspravi se na noge, održava ravnotežu i s vremenom prohoda.

ZABAVNA TJELOVJEŽBA
Stručnjaci kažu kako bi djeca mlađa od pet godina trebala vježbati barem tri sata na dan, pa je plivanje lagan i zabavan uvod u tjelesnu aktivnost. Plivanje je odlično za jačanje mišića ruku, nogu i vrata te za razvoj malenih pluća i krvožilnog sistema. Osim toga, potiče urednije navike spavanja i jedenja vaše bebe.

SAMOUVJERENO DIJETE
Učenje samostalnog manevriranja u vodi u bebi će potaknuti neovisnost i samopouzdanje, što se često kasnije manifestira u drugim životnim područjima, i dati joj hrabrosti za iskušavanje novih stvari.

Plivanje sa bebom je i odlična zabava u kojoj ćete uživati i jačati međusobnu vezu. Bitno je da beba, kada je vodite na plivanje, ne bude umorna ili gladna, a nije dobro da “pliva” odmah poslije obroka. Posmatrajte kako beba reaguje, pa ako djeluje srećno i znatiželjno, nastavite sa aktivnostima, ali ukoliko je nervozna i uplašena, nemojte da forsirate. Nekim mališanima potrebno je više vremena da se adaptiraju.

Komentari

Share.