fbpx

Rak dojke: i jedna čaša alkohola je previše

0

Međunarodna fondacija za istraživanja kancera (World Cancer Research Fund International) nedavno je objavila Izvještaj o povezanosti ishrane, životnih navika i fizičke aktivnosti sa pojavom raka dojke. U izvještaju su uzeti podaci iz čak 119 studija raka dojke i obuhvaćeno je 12 miliona žene i ukupno oko 260 000 slučajeva raka dojke te ovaj Izvještaj predstavlja do sada najveći, najstrožiji i najozbiljniji presjek istraživanja veze između pojave raka dojke i određenih životnih navika.

U Izvještaju je istaknuto kako postoje jaki dokazi da alkohol povećava rizik od obolijevanja, čak i u vrlo malim količinama, primjerice jedna čaša na dan, kao i pretilost u dobi od 18 do 30 godina. Nasuprot tome, fizička aktivnost i dojenje su povezani sa smanjenjem rizika obolijevanja. Također, interesantno je da je povećanje tjelesne mase u dobi neposredno prije menopauze marker smanjenja rizika od obolijevanja.

Stručnjaci upozoravaju da već jedna čaša alkohola dnevno povećava rizik i smatraju da je to povezano sa činjenicom da se alkohol u našem tijelu konvertira u acetaldehid koji oštećuje stanice i što ga više ima, to je i oštećenje veće.  Čak i male količine acetaldehida mogu stvarati nakupine koje oštećuju stanice i pogoduju nastanku oboljenja.

Smatra se kako bi se oko 16% slučajeva raka dojke moglo prevenirati onda kada bi sve žene imale zdravu tjelesnu masu.

Izvor: quantumjk.blogspot.ba

Komentari

Share.