fbpx

Putovati sa djetetom – letenje

0

Pitanje: idemo na odmor sa našom petnaestomjesečnom bebom. Imate li nekih savjeta za letenje i kako bi se mogle zaštiti uši djeteta od preitiska?Odgovor: veoma je dobro što razmišljate unaprijed o tome kako kćerki vožnju avionom učiniti što ugodnijom. Neka djeca nemaju nikakvih problema sa ušima dok lete avionom, ali druga sa. Obično se taj problem javlja kod uzlijetanja i slijetanja, kada se vazdušni pritisak u kabini aviona mijenja.

Naše uši se obično prirodno prilagođavaju promjenama zračnog pritiska pomoću Eustahijevih cjevčicamaa, koje povezuju srednje uho, iza ušnog bubnja, do zadnjeg dijela nosa/grla. Tokom uzlijetanja i slijetanja možete osjetiti pritisak i pucketanje u ušima i možete zijevati, žvakati žvakaću gumu ili gutati kako bi pomogli Eustahijevim cjevčicama da se otvaraju i tako olakšati ušima da se prilagode pritisku.

Bebe, međutim imaju uže Eustahijeve cjevčice i iste se ne otvaraju tako lahko kako bi se izjednačio pritisak u ušima. To kod bebe može izazvati bol i dovesti je do nervoze plakanja.Dobar način, da se spriječi bol jeste da date bebi da pije iz flašice ili šoljice tokom polijetanja i slijetanja. (Ako je vaša beba smještena u sjedilici u vlastitom sjedištu u avionu, što je i najsigurnije, nećete biti u mogućnosti da dojite). Mnogo je vjerovatnije da će vaša beba osjetiti bol u ušima ukoliko je prehlađena i ima začepljenje nosa ili alergije, što može izazvati naticanje Eustahijevih cjevčica. Ukoliko je to u pitanju pitajte pedijatra da li trebate davati bebi lijekove za let kao što su na primjer antihistaminici. Budite sigurni da koristite dozu koju vam je propisao ljekar.

Nadalje, kako bi vodili računa o djetetovim ušima, dobro je da se pripremite i za ostale izazove u toku leta. Potrudite se da imate dovoljno hrane i pića za  vašu bebu; dovoljno pelena; te stavri za igru i zabavu kao što je muzika, plišane i druge igračke, te omiljena dekica. Kada bebama postane dosadno na letu, roditelji ih obično nosaju po avionu. Nekima je lakše da lete noću, tako sa beba prespava većinu leta.

Komentari

Share.