fbpx

Pusti me, mogu ja to sam/sama

0

Pomozite svom osamostali i savlada ove vještine prije druge godine. Zahvaljujući tome, uživaće u osjećaju kontrole i imati mnogo manje razloga za uznemirenost.

Prošlo je vrijeme kada ste morali raditi sve umjesto svog djeteta. Sad ono želi da nauči da bude što samostalnije. Iako to znači da će se obim vaših obaveza smanjiti, nemojte očekivati da će sve teći glatko. Dok, s jedne strane, vaš mališan bude pokazivao znake “zrelosti” pokušavajući da uradi nešto samostalno, pripremite se za gomile suza i negodovanja svaki put kada mu se trud završi neuspjehom. Stoga morate biti tu da ga ohrabrite i motivišete da nastavi s pokušajima.

Djeca uče radeći, pa im je potrebno dosta truda i ponavljanja kako bi savladala neku veštinu. Pritom, često je razlika između htjenja i mogućnosti velika, tj. djetetova želja za samostalnošću obično se razvija prije njegove fizičke, psihičke ili emotivne zrelosti. I sasvim je u redu da dijete tokom ovog procesa učenja ima napade bijesa, jer su oni pokazatelj da će nastaviti da se trudi i pokušava, tj. da mu je stalo da ovlada vještinom.
Ukoliko mu pružite podršku kad god pokuša da savlada nešto novo, dijete će se osjećati sigurnije i smirenije, a i biće spremnije da uči. I što više stvari bude moglo samostalno uraditi, to će imati manje potrebe da dokazuje (na već dobro poznat buntovnički način – suzama i negodovanjem) da je ono glavno i da mora biti sve po njegovom.

Samostalnost će se kod vašeg mališana razvijati uporedo s njegovom pokretljivošću. Oko osmog mjeseca dijete će početi da shvata koncept uzroka i posljedice, te će željeti da samostalno istražuje. To je sve znak da ste uradili odličan posao, jer je dokazano da bebe koje odrastaju uz brižne i dosljedne roditelje koji im mogu obezbijediti sredinu gdje se osjećaju sigurno – kasnije izrastaju u samostalnije i sigurnije mališane.

Bez obzira na to što je vaše dijete počelo sve raditi samostalno, i dalje će mu trebati vaš nadzor kako bi bilo bezbjedno i moglo nastaviti da uči putem pokušaja i grešaka. I nemojte ga požurivati, već mu ostavite dovoljno vremena – iako to podrazumjeva da će oblačenje za odlazak napolje trajati dvadeset, a ne pet minuta. Biće perioda kada će dijete više griješiti ili prosto neće biti u stanju da uradi nešto što mu je prethodnog dana s lakoćom polazilo za rukom, ali to je sastavni dio učenja. Veoma je važno da obuzdate svoju potrebu da mu priskočite u pomoć svaki put kada se “zaglavi”. Umjesto toga, sačekajte da samo zatraži vašu pomoć. Imajte na umu da je svaka prolivena čaša – ili propušteni autobus – zapravo stepenik više na putu ka samostalnosti.

Isprobavanje novih stvari uvijek je zabavno, ali i emotivno uznemirujuće, pa čak i zastrašujuće za dijete. Zato ćete često vidjeti svog mališana kako se u jednom trenutku neustrašivo oprobava u novoj vještini, a već sljedećeg trenutka dotrčava do vas na “partiju” maženja i grljenja. Međutim, onog trenutka kada potpuno ovlada novim sposobnostima – zajedno ćete uživati u njegovoj novostečenoj samostalnosti.

MOGU….
11 jednostavnih vještina uz koje će se vaše dijete osećati bolje

…DA STAVIM KAPU NA GLAVU
Poput vas ,i vaš mališan željeće da izrazi svoju jedinstvenu ličnost tako što će samostalno birati odjeću koju će nositi. Iako se motoričke sposobnosti potrebne za samostalno oblačenje razvijaju tek oko treće godine – na mlađem uzrastu sigurno će moći da stavi sebi kapu na glavu. Zato mu prepustite ovu obavezu. Neka njegova odluka bude I to kada će je skinuti. Napravite poseban čiviluk za djetetove kape i kačkete, koje ćete potom okačiti tako da budu u nivou djetetovih očiju, kako bi ih dijete, po potrebi, moglo samostalno skidati i vraćati na čiviluk.

…DA OPEREM SUDOVE
Od prvog dana dijete će se truditi da kopira sve što vi radite. Bilo da je riječ o pravljenju grimasa i tapšanju ili o pranju sudova, što god da uradite, dete će pokušati to da imitira. Zato, kad god perete sudove, sipajte vodu u lavor i predložite djetetu da opere svoje plastične čaše i tanjiriće. Ukoliko želite, možete dodati i malo dječjeg šampona, kako bi dijete uživalo u sapunici i imalo utisak da pere kao i odrasli.

…DA SKINEM SVOJU ODJEĆU
Skidanje odjeće je motorički i intelektualno manje zahtjevna radnja od oblačenja – to je nešto što većina djece prvo nauči. Doduše, ukoliko očekujete od svog dvogodišnjaka da se samostalno skine prije kupanja, nećete postići ništa osim negodovanja, ali će kompromis tipa “Ti skini čarape, a ja ću ti pomoći oko majice” motivisati dijete da se potrudi. Na kraju zajedno skinite pantalonice – neka ih dijete svuče do stopala, a vi završite teži dio skidanja, onaj preko stopala.

Dokle god se dijete osjeća kao aktivan učesnik procesa, neće postojati opasnost od napada bijesa, a njegova težnja za samostalnošću biće zadovoljena.

…DA SORTIRAM VEŠ
Za dijete nema zabavnijeg zadatka od razvrstavanja odeće na gomile – šareni veš na jednu, bijeli na drugu stranu – i bacanja crnih stvari preko glave na gomilu iza leđa. I što je “brdo” veša veće, to je zabavnije (može čak i skočiti na njega!). Dijete će uživati kada bude nosilo prljavi veš do mašine i kada ga bude ubacivalo u nju. I ne zaboravite zajedno da provjerite je li možda neka crvena čarapa zalutala među bijeli veš!

… DA VOZIM TRICIKL
Ukoliko je vam je dijete od godinu i po dana riješilo da se više ne vozi u kolicima, odložite ih i počnite koristiti tricikl (s držačem za guranje, kako bi vi mogli priteći u pomoć kada se dijete umori od vožnje). Dok dijete bude uživalo u savlađivanju nove vještine, vi ćete moći da šetate pored njega i dodatno ga pogurate, po potrebi.

…DA OPEREM ZUBE
Preporuka zubara jeste da roditelji peru zube djetetu sve dok ono ne stekne koordinaciju pokreta potrebnu da samostalno veže pertlu, što se dešava u uzrastu oko šeste godine. Pošto vaš mališan još uvijek ne može razumjeti zbog čega je važno da mu vi perete zubiće, pustite ga da samostalno započne pranje, pa kad se umori (što neće dugo trajati), vi preuzmete i završite proces. Trudite se da ga sve vrijeme držite uključenim u proces i dozvolite mu da bude “glavni” dok mu vi perete zubiće tako što će vas usmjeravati u kom smjeru i kako da pokrećete četkicu. I pazite da pranje dovoljno dugo traje, u čemu vam može pomoći besplatna aplikacija BrushDJ, koja pušta muziku tokom dva minuta – tako da možete znati kada je kraj ribanja.

…DA OLJUŠTIM BANANU
Ovo je vještina koja se postepeno uči. Prvi korak jeste da vi otkinete gornji deo kore i dopola oljuštite bananu, a zatim date djetetu da završi zadatak. Nakon što savlada ovaj dio, otkinite samo vrh pa dajte djetetu da samostalno oljušti cijelu bananu.

…DA USPAVAM MEDU
Vjerovatno će vaš mališan već u uzrastu od prve do druge godine izraziti želju da preuzme kontrolu nad rutinom odlaska u krevet. Kako biste mu olakšali i ubrzali proces privikavanja na samostalno uspavljivanje, na jedan kraj njegovog krevetića stavite kutiju za cipele, u koju ćete ubaciti parče tkanine kao ćebe i napraviti jastučić. Vaš mališan sa zadovoljstvom će uspavljivati svog medu i obezbeđivati sebi društvo za miran san, nakon čega će moći brže i lakše da zaspi.

…DA NAPRAVIM SEBI SENDVIČ
Vi ćete namazati pavlaku ili sirni namaz na donje parče hljeba, ali vaš mališan može poredati na to parčiće mesa i staviti odozgo parče hljeba. Ukoliko mu date modle za kolačiće da oblikuje sendviče, još više će uživati u novonaučenoj vještini, a i njegova potreba za autonomijom biće zadovoljena.

…DA OBUČEM JAKNU
Kad proces učenja pretvorite u igru, vašem mališanu neće predstavljati problem da savlada i vještine koje su prilično zahtjevne za njega, poput oblačenja jakne. Postoji dobro isproban trik koji se koristi širom svijeta. Stavite jaknu na pod ispred djeteta. Recite mu (ili pokažite) da se sagne i stavi ruke u odgovarajući rukav, a zatim (dok se ispravlja) da prebaci jaknu preko glave. Veoma jednostavno! Jakna je navučena, vi ste se zabavili i s osmjehom na licu možete napustiti kuću – bez frke, stresa i suza!

…DA NAVUČEM PELENU
Zamijenite obične pelene za one koje se navlače poput gaćica i koristite ih bar jednom dnevno. Na početku pomozite djetetu da samostalno provuče nožice kroz rupe na peleni, pa mu dajte da ih samostalno navuče do kraja. Uskoro će cijrli proces moći da uradi bez vaše pomoći, a kada mu navlačenje pelena postane “prosto kô pasulj”, lako ćete ga nagovoriti da pređete na nošu i prave gaćice.

https://www.mamaibeba.com

Komentari

Share.