Pušenje za vrijeme dojenja

0

Veliki broj žena vraća se lošoj navici – pušenju – odmah nakon poroda. Međutim, već pasivno pušenje u kombinaciji s dojenjem predstavlja veliku opasnost po zdravlje djeteta.

Nikotin u majčinom mlijeku

Problem nastaje kada štetne tvari iz cigarete dopiru u mlijeko. Kvalitet majčinog mlijeka se mijenja, dok dijete u organizam direktno unosi nikotin, naročito ukoliko je majka konzumirala cigaretu neposredno prije dojenja. Sadržaj nikotina u krvi smanjit će se za polovicu tek nakon 1,5 sat. Upravo toliko traje i razgradnja nikotina u krvi. 

Pušenje negativno utječe i na hormonalni status majke, tako da kod majki-strastvenih pušača možemo govoriti o značajno smanjenoj produkciji mlijeka.  Dugotrajne posljedice pušenja za vrijeme trudnoće još uvijek su predmet detaljnih istraživanja. Neki naučnici stavljaju ovu lošu naviku u direktnu vezu sa slučajevima iznenadne smrti dojenčeta.  

Reakcije dojenčeta na nikotin

Kao neposredna reakcija dojenčeta na nikotin majke-strastvenog pušača pojavljuju se uznemirenost, stomačni grčevi i bolovi, povraćanje, nedovoljna tjelesna težina i smanjena sposobnost sisanja.  

Dojenje je razlog za prestanak pušenja

Pušenje nije razlog za prestanak dojenja, već je dojenje razlog za prestanak pušenja, smatraju ljudi od struke.Pušenje i dojenje su pojmovi koji trebaju biti nespojivi. Majke koje doje trebaju biti svjesne toga, koliko je dojenje i majčino mlijeko važno za pravilan razvoj djeteta. Ukoliko, ipak, za ljubav svog djeteta nisu spremne na potpuno odricanje od ove štetne navike, dojilje mogu smanjiti broj cigareta ili barem napraviti dužu pauzu pušenja prije dojenja.

Komentari

Share.