fbpx

Prvi trening nakon poroda

0

1. Nakon prirodnog poroda

Sam naziv govori da je čin poroda sasvim prirodan i da ne bi trebao biti remeteći faktor u svakodnevnici.
Preporučuje se kratak oporavak od 7 dana, pri čemu se isključivo misli na povratak snage koja je „potrošena“ prilikom donošenja male bebe na ovaj svijet.

Nakon toga slijede vježbe izometrijske kontrakcije trbušne muskulature, kojom se navedeni mišići nastoje vratiti u prvobitno stanje i položaj. Može se izvoditi sedmicu dana i nakon toga postepeno uvođenje ciljanih vježbi za razvoj snage, tonusa mišića, sa blagim opterećenjem. U oyasports se realizuju vježbe sa mekanim loptama, vibracijskim štapom, elastičnim trakama, vježbe iz pilatesa, mini bućicama i sl.

A na sljedećim linkovima pogledajte i kako to mama vježba 7 dana nakon prirodnog poroda 🙂

https://www.facebook.com/pg/SRK-i-KVS-Dami-133855673421877/videos/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/pg/SRK-i-KVS-Dami-133855673421877/videos/?ref=page_internal

2. Nakon prirodnog poroda sa epiziotomijom

Ukoliko prilikom poroda dodje do malog hiruškog zahvata, odnosno epiziotomije, potrebno je u skladu sa zarastanjem rane produžiti period oporavka. Naime, sa vježbama izometrijske kontrakcije se može početi, ali sa vježbama jačanja je potrebno sačekati. Eventualno je moguće raditi u sjedećem položaju, sa rasterećenim donjim ekstremitetima ili ležeći potrbuške, vježbe za jačanje gornje skupine mišića ( gornji ekstremiteti, ramena, torakalni dio leđa).
Kada se rana potpuno sanira, moguće je uključiti vježbe izotonične kontrakcije drugih dijelova tijela sa dodatnim opterećenjima.

3. Nakon carskog reza

Carski rez predstavlja kao i svaki vid operativnog zahvata duži oporavak i zarastanje naročito unutrašnje rane prouzrokovane hiruškim zahvatom većeg obima u odnosu na epiziotomiju. Često se pominje period od 6 mjeseci. Međutim, u SRK Dami i Oyasports klubu radimo već nakon proticanja 40 dana. Pri tome se radi oprezno i usmjereno, uz izbjegavanje velikih naprezanja u predijelu trbušne regije i pod nadzorom doc.dr.sc. Damire Vranešić – Hadžimehmedović.

Pozivamo sve mlade mame u naše prostorije/sale na Otoci (Vistafon Sport club/Bulevar Meše Selimovića bb) ili Ilidži(Termalna Rivijera Ilidža), da dodju na besplatno savjetovanje i ličnu preporuku o načinu i početku vježbanja nakon njihovog poroda.

Garantujemo profesionalnost i personaliziran pristup u radu sa svakom mamom – porodiljom.

Dobrodošli!

_______________________________________________________________________________________________________
FitMamaby OyaSports&Dami će obradovati i čitaoce našeg portala 🙂
Darujemo 2X2 vouchera u iznosu od 30 KM i to 2 poklon vouchera za Centar Oya Sports na Otoci i 2 poklon vouchera za Dami/Ilidža, vaše je samo da u komentar napišete ime i prezime i za koji centar se odlučujete 🙂

Sretnoooo!

Komentari

Share.