fbpx

Prva prehlada: Kako da pomognete vašoj bebi?

0

Uporan kašalj može biti pravo maltretiranje za djecu i roditelje. Pročitajte savjete kako da olakšate vašem djetetu kako bi se odmorilo i oporavilo.

Kašalj je većinom izazvan virusnom infekcijom, koja ne odgovara na antibiotike, tako da se oni obično ne preporučuju za tretiranje kašlja. Ako je kašalj izazvan virusom, treba sve pustiti da ide svojim tokom.

Virusna infekcija može trajati dve sedmice ili duže, a pogotovo su tokom zimskog perioda česte prehlade uobičajne ukoliko dijete ide u vrtić ili provodi dosta vremena sa drugom djecom.

“Kad beba dobije prvu prehladu, roditelji treba da ostanu smireni i da odvedu dijete kod doktora, kako bi se uspostavila dijagnoza i procijenilo da li detetu treba terapija, a dobiće dragocjene savjete kako se treba ponašati u tim situacijama u budućnosti”, savjetuje Julka Damnjanović, pedijatar i neonatolog.

Kašalj će proći svojim tokom, ali dok ne nestane, možete uraditi nekoliko stvari kako biste djetetu pomogli da se osjeća komfornije:

• Obezbijediti mu dodatnu tečnost koja će da vlaži disajne puteve; hidrirajte vaše dijete.
• Koristite ovlaživač vazduha za dodatnu vlagu, posebno ako je vaš dom veoma suh.
• Ovlaživač vazduha sa hladnom vodom jednako je efektivan kao i sa toplom vodom, ali je sigurniji ukoliko se slučajno obori. Budite sigurni da čistite uređaj jednom dnevno sapunom i vodom jer štetne bakterije mogu tamo da se razmnožavaju.
• Sjedite sa vašim detetom u zatvoreno kupatilo dok vruća voda ide sa tuša, to može olakšati svaki kašalj i opustiti dijete, posebno pred spavanje.
• Podignite uzglavlje kreveca ili kreveta, ali ne stavljajte dijete na jastuk ili vazdušastu posteljinu jer to može da poveća rizik od SIDS (sindrom iznenadne dječje smrti).
• Koristite kockice leda, lizala, i hladna pića da umirite iritirano grlo (izbjegavajte citruse i gazirana pića).

Ništa što budete radili ne može potpuno da zaštiti vaše dijete od dobijanja gripa ili kašlja. Ali postoje neki koraci koje možete da preduzmete da biste smanjili učestalost kašlja ili pehlade.

• Držite dijete podalje od onih koji su bolesni, uključujući i članove porodice!
• Budite sigurni da svi sa kojima vaše dijete dolazi u kontakt operu svoje ruke.
• Često perite omiljene igračke ili predmete koje vaše dijete može da stavi u usta.

Izvor: www.ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Share.