fbpx

Prva bolest bebe

0

Već nakon nekoliko mjeseci od rođenja, postoji velika mogućnost da se vaše dijete po prvi put razboli. Mnogi roditelji se u tom trenutku uspaniče jer ne znaju da je to sasvim normalno. U početku vjerojatno nećete ni primijetiti da je vaša beba bolesna, ali će se ubrzo pojaviti jasni znakovi da nešto nije u redu. Oni uključuju ćudljivost, pojačano plakanje, proljev ili zatvor, probavne probleme, povišenu tjelesnu temperaturu.

Čim primijetite ove simptome, obavezan je hitan odlazak liječniku. On će izvršiti daljnje potrebne pretrage na vašem djetetu.

Da biste sami pomogli svojoj bebi, obratite pažnju na simptome. Ako beba kašlje, kiše, šmrca i povraća jasno je da ima prehladu. Ne isključujte ni upalu grla. Osim ovih simptoma koji se javljaju i kod nas odraslih, moguća je povišena temperatura, uglavnom na granici 37 stupnjeva.

Zbog začepljenosti nosa i stalnog kihanja beba bi mogla imati problema s nesanicom,. Možda će teško sisati, piti iz bočice jer ne može u isto vrijeme jesti i disati.

Vrlo je česta virusna infekcija, želučana ili probavna. Ako se radi o želučanoj infekciji, dijete povraća, ne može jesti i ima visoku temperaturu. Za razliku od ove infekcije, probavna uključuje proljev, temperaturu i veliki gubitak tekućine u tijelu. Često je uzrokuje crijevni virus koji uglavnom nestaje sam od sebe.

Potreban je pregled liječnika kako bi on isključio neku ozbiljniju bolest. Nemojte davati djetetu tablete protiv proljeva kako se taj virus ne bi zadržao u tijelu. Koliko god povraćanje ili proljev bili uznemirujući i za vas zastrašujući, nemojte brinuti. Oni su potrebni da bi se tijelo što prije riješilo infekcije.

Najčešći je ipak osip. Javlja se kao suhi, ljuskasti osip u obliku manjih crvenih mrlja. Uglavnom se javljaju na licu, laktovima i ostalim mjestima suhe kože. Osip možete kontrolirati smanjujući kupanje bebe, koristeći najblaži sapun i koristeći pamučnu odjeću.

Izbjegavajte tkaninu koja nije pamučna jer ona je najčešće glavni uzrok crvenila. Posjetite liječnika ukoliko opis pokazuje infekcije, veće upale ili ne prolazi.

Izvor: www.mojedijete.com

Komentari

Share.