fbpx

Prof. dr. sc Amila Zukanović specijalista preventivne i dječije stomatologije – intervju

0

Prof. dr. sc Amila Zukanović je specijalista preventivne i dječije stomatologije. Svoju stručnu i akademsku karijeru posvetila je radu sa djecom, sa ciljem očuvanja i unaprijeđenja oralnog zdravlja naših najmlađih.

Za naš portal, odgovoriće na neka od najčešćih pitanja koja interesuju roditelje.

Ključ zdravih zuba je u prevenciji a ne u popravci i vađenju zuba.

Dragi roditelji, kod dječijeg stomatologa treba ići prije nego što se kod djece javi karijes ili zubobolja. Kod stomatologa treba voditi djecu onda kada su kod djeteta svi zubi zdravi. Zubi niču zdravi. Stomatolog će pomoći da zubi vašeg djeteta i ostanu zdravi.

1. Kako kod male djece stvoriti naviku da četkaju zube?

Tako da djeci treba početi čistiti usnu šupljinu što prije. Navike se formiraju od najmlađih dana. Djeci treba početi čistiti usnu šupljinu čak i prije nego počnu nicati mliječni zubi. Odstranjivanje naslaga mlijeka sa bezubih vilica, pomoću vlažne gaze namotane na prst, dok još nisu počeli nicati mliječni zubi, pomoći će da djeca još kao bebe steknu naviku da prihvataju različite manipulacije u ustima, sa ciljem održavanja oralne higijene.

Što prije roditelji počnu čistiti usta i zube svojoj djeci, kasnije će se lakše uspostaviti navika svakodnevnog četkanja zuba.

2. Koje greške najčešće ljudi prave prilikom vođenja računa o zubima svoje djece?

Zasigurno je najčešća greška ta što roditelji ne dovode na vrijeme djecu kod stomatologa. Većina roditelja dovodi dijete kod stomatologa tek onda kada uoče kod djeteta karijes ili kada dijete zub zaboli. Tada stomatološka intervencija može biti neugodna ili bolna, zbog čega se kod djece može razviti strah od stomatologa i stomatoloških intervencija.

3. Kada je pravo vrijeme za prvu posjetu stomatologu?

Što prije, to bolje. Najdealnije je da roditelji posjete stomatologa čak i prije nego što dijete napuni godinu dana.  Stomatolog će naučiti roditelje šta da rade kako bi zubi djeteta ostali zdravi.

4. Da li djeca trebaju da koriste dječiju pastu za zube ili mogu koristiti pastu za zube za odrasle osobe?

Djeca treba da koriste dječije paste za zube osim ukoliko stomatolog ne preporuči drugačije.

Paste za zube sadrže moćno sredstvo za prevenciju karijesa – fluoride. Najidealnije je da stomatolog napravi individualni program fluorizacije za svakog pacijenta ponaosob, a to uključuje i vrstu i način upotrebe pasti za zube.

5. Kako spriječiti nastajanje karijesa kod djece?

Karijes se može spriječiti samo zajedničkim naporima roditelja, stomatologa i djeteta.

Ključ uspjeha jeste blagovremen odlazak kod stomatologa koji će roditelje obučiti načinima i metodama očuvanja zdravlja usta i zuba. Danas stomatolozi imaju na raspolaganju mnoštvo sredstava čijom primjenom se mogućnost nastanka karijesa može drastično smanjiti.

6. Kod nas postoji uvjerenje da djeca dok imaju mlijecne zube da ne treba voditi pretjeranu brigu o njima, da li je to tačno?

Potpuno pogrešno. Pokvareni mliječni zubi su izvor infekcije u ustima i čest razlog oslabljenog opšteg zdravlja djece. O mliječnim zubima treba i te kako voditi računa.

7. Koliko često djeca treba da posjećuju stomatologa?

Djeca treba da posjećuju stomatologa onoliko često kako to procijeni stomatolog. Djeca koja su sklonija nastanku karijesa, moraće posjećivati stomatologa češće nego djeca koja imaju nizak rizik za nastanak karijesa. Uobičajena preporuka je da djeca trebaju barem 2 kontrolna pregleda godišnje.

8. Recite nam iz Vaše dosadašnje prakse koliko to roditelji sa naših prostora vode brigu o dječijim zubima i da li bi se to trebalo podići na neki malo viši nivo?

Svaki roditelj se uplaši kada primjeti pokvaren zub kod djeteta ili kada dijete zaboli zub. Tada svi reaguju i odmah dovode djecu kod stomatologa.

Ipak, dosadašnja praksa u našoj zemlji je pokazala da roditelji veoma malo pažnje poklanjaju prevenciji. Možda je razlog tome tradicionalno mišljenje da je stomatolog onaj doktor koji popravlja i vadi zube.  Što prije roditelji shvate da je ključ zdravih i lijepih zuba u prevenciji, a ne u popravci i vađenju zuba, tada će i osmijesi naše djece biti zdraviji i ljepši.

Mi znamo kako da spriječimo nastanak karijesa. Zato nam poklonite svoje povjerenje i dozvolite nam da vas naučimo kako da pomognete svojoj djeci da odrastaju bez karijesa i zubobolje.

   

 Prof. dr sc Amila Zukanović ordinira u privatnoj stomatološkoj ordinaciji „Dr. Ganibegović“, Terezija 38, 71 000 Sarajevo. Pregled možete zakazati na brojeve telefona: 033/200-220 i 061/64 65 66.

 

Komentari

Share.