fbpx

Priručnik za dobar san: Kako da beba spava duže i kvalitetnije?

0

Za malene bebe sasvim je normalno buđenje u zoru, između 6 i 7 sati ujutru. Vrijeme za polazak na spavanje koje se savjetuje kod beba je oko 20h uveče i treba imati na umu da je beba do 6 sati ujutru već odspavala 10 sati. Pokušajte se od prvih dana pridržavati jednakog rasporeda odlaska na spavanje jer će samo tako dijete sa vremenom naučiti razlikovati dan i noć.

Između 1. i 3. mjeseca dijete postepeno usvaja rutine spavanja i hranjenja te je vrlo važno da mu vi jasno pokažete kako se razlikuju dnevne od noćnih aktivnosti. Ako želite dijete navići na spavanje uz određenu dozu zvukova iz okoline, činite to isključivo danju. Noću neka dijete spava u tišini. Svjetlo je također vrlo bitno.

Preko dana neka dijete spava uz dnevno svjetlo ili polutamu, a noću ne ostavljajte upaljeno svjetlo. Ukoliko će vam to olakšati da povremeno provjerite dijete, ostavite preko noći upaljenu malu noćnu lampu, ali odmaknite je dovoljno od kreveta kako djetetu svjetlost ne bi remetila san. Ukoliko je krevetac nedaleko od prozora poželjno je spustiti roletne ili navući tamne zavjese kako prvi zraci sunca ne bi probudili vaše dijete. Ne palite svjetlo za vrijeme noćnog hranjenja jer će ono razbuditi dijete.

Nakon 6. mjeseca života, kod nekih beba i dosta ranije, nestaće potreba za noćnim hranjenjem. Ako se dijete i tada nastavi buditi po noći dajte mu nekoliko minuta vremena da vidite hoće li nakon kratkog vremena ponovno zaspati ili je zaista gladno.

Stvari koje najčešće ometaju djetetov san:

Prejaka jutarnja svjetlost
Često dizanje djeteta iz kreveta na najmanji zvuk
Mokra pelena
Glad
Previše ili premalo sna tokom dana

Ukoliko se vaše dijete tokom noći ili rano ujutru razbudi, najgore što možete učiniti je primiti dijete odmah na ruke. To će ga dodatno razbuditi i tada kreće vaša avantura pokušaja ponovnog uspavljivanja. Ukoliko ne plače, dovoljno je prići, malo ga maziti, pričati, i ono će se ponovno umiriti i nastaviti spavati. Ako dijete zaplače znači da je gladno, naspavano ili ga nešto drugo muči.

Ako mislite da će beba bolje spavati noću ako mu se smanji dnevno spavanje, varate se. U tom slučaju će postati razdražljivo i premoreno i noćni san će biti isprekidan i nekvalitetan.

Problem mokre pelene riješite kupovinom pelena za noćnu upotrebu sa znatno većom moći upijanja.

Ukoliko dijete odlazi na spavanje  oko 20h  pokušajte ritam spavanja prilagoditi tako da dnevni odmor završi najkasnije do 17 sati. Tako će dijete imati dovoljno vremena da se umori, a neće biti razdražljivo.

Izvor: www.mamaibebe.com

Komentari

Share.