fbpx

Pripremite tijelo za bebu: 7 koraka do zdrave trudnoće

0
Da bi vam trudnoća i porođaj protekli bez ikakvih komplikacija, povedite računa o svom tijelu prije nego što ostanete u drugom stanju
1. Obavite sistematski pregled
Čak iako smatrate da ste potpuno zdravi, trebalo bi da obavite laboratorijska ispitivanja krvi i analizu urina, te da prekontrolišete zube.Ukoliko bolujete od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, astma, epilepsija ili visoki krvni pritisak, konsultujte se s ljekarom koje sve preglede treba da obavite.Ove bolesti nisu prepreka za trudnoću, uz prilagođavanje terapije i uz stalan nadzor ljekara koji prati osnovno oboljenje i ginekologa-akušera za visokorizičnu trudnoću.
2. Prekontrolišite reproduktivne organe
Uradite Papanikolau test, cervikalni i vaginalni bakteriološki bris, potom i bris na hlamidiju i druge mikroorganizme koji mogu biti uzrok neplodnosti ili povećavaju rizik od vanmaterične trudnoće i problema u razvoju ploda.Zatražite i kolposkopski pregled grlića materice koji je zajedno sa Papa testom pouzdani pokazatelj zdravlja grlića materice, kao i ultrazvučni pregled reproduktivnih organa koji će pokazati stanje materice i jajnika. Ako ste vi ili vaš partner ikada imali neku polnu bolest, o tome obavezno obavijestite ginekologa.
3. Prestanite da koristite kontracepciju
Prestanite s uzimanjem hormonskih pilula i pustite da prođu barem dva ciklusa prije nego što pokušate da zatrudnite.Ovo nije obavezno, jer do normalnih trudnoća dolazi i odmah po prestanku korištenja kontraceptivnih sredstava, ali, ako već planirate trudnoću, obezbijedite sebi nekoliko normalnih ciklusa.Kada vam se ciklus stabilizuje, lakše će vam biti da zatrudnite jer ćete preciznije predvidjeti plodne dane, kao i termin za porođaj.
4. Zaštitite se od zaraznih bolesti
Ukoliko niste preležali rubeole i ovčije boginje, vakcinišite se prije trudnoće. Ako ste kojim slučajem izloženi većem riziku zbog kontakta s krvlju, obavezno se vakcinišite protiv hepatitisa B.Vakcinisanjem se smanjuje rizik od infekcije u trudnoći koja je ponekad opasna za plod, ali od vakcinacije do pokušaja začeća mora proći najmanje tri mjeseca.
5. Ne zaboravite folnu kiselinu
Ako planirate trudnoću, barem tri mjeseca prije nego što ostanete u drugom stanju treba da uzimate pet miligrama folne kiseline dnevno. Ovaj vitamin neophodan je za pravilan razvoj nervnog sistema ploda i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Njegov nedostatak u nekim slučajevima povećava rizik od nastanka urođenih mana ploda, “defekta neuralne cijevi”, koji dovodi do smrti ili teškog invaliditeta djeteta.
6. Ako je potrebno, smršajte
Ukoliko imate višak kilograma, trebalo bi da smršate prije nego se odlučite na trudnoću. Gojaznost, naime, uvećava rizik od povišenog pritiska i povišenog šećera u trudnoći. Međutim, ona je ponekad i znak policističnih jajnika, rjeđih ovulacija, problema koje treba korigovati prije trudnoće. Stoga, zakažite pregled kod endokrinologa kako biste provjerili hormone štitne žlijezde i jajnika.
7. Odbacite štetne navike
Alkohol, cigarete i kafa su loše navike kojih treba da se oslobodite prije trudnoće. Dokazano je da djeca majki koje su pušile u trudnoći imaju manju tjelesnu masu, te da su kasnije u životu sklone plućnim i alergijskim oboljenjima. Što se tiče kafe, agencije za standarde u ishrani preporučuju maksimalan unos od 300 miligrama dnevno, tj. oko tri šoljice. Pretjerivanje s kafom u nekim slučajevima izaziva kontrakcije, razdražljivost, povećan pritisak, nesanicu, pa čak i spontani pobačaj. Kada pokušavate da začnete, izbjegavajte alkohol.
Oprezno s lijekovima
Opšte je pravilo da u periodu prije i tokom trudnoće ne bi trebalo da uzimate nikakve lijekove na svoju ruku. Ukoliko ste na bilo kakvoj terapiji, porazgovarajte s ljekarom o tome kakav uticaj lijek može da ima na vašu trudnoću. Recimo, nakon terapije lijekovima protiv akni iz grupe izoretinoina ne smijete da zatrudnite bar šest sedmica. Ukoliko ste pili neki lijek prije nego što ste saznali da ste trudni, važno je da obavijestite ljekara o vrsti, količini, dozi i kombinaciji lijekova, kao i o vremenu uzimanja lijeka.
Izvor: www.ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Share.