fbpx

PORTOKALOPITA

0

Portokalopita je grčka pita od pomorandže. Kao i većina grčkih kolača, i ovaj je natopljen slatkim, aromatičnim sirupom. Ovaj kolač sam prvi put probala ljetos u Neos Marmarasu. Oduševila sam se ukusom, ali ne i nenormalnom cijenom. Kada sam došla kući odmah sam krenula u potragu za receptom. Postoje dvije verzije ovog kolača. Jedna je kao obični, biskvitni kolač (najčešće sa grizom), a druga, ona koju sam ja probala, sa korama. Tražila sam po grčkim blogovima i portalima, prevodila pomoću google translate i zaustavila se na ovoj verziji. Kolač je sočan, jeftin i jako se brzo pravi. Ako radite 31og decembra kao moj Aca i best friend Marija, ovaj kolač može biti spas u zadnji čas.

PORTOKALOPITA

(adaptirani recept)

500 g kora za pite

180 g šećera

200 ml jogurta

250 ml ulja

2 jaja

1 kesica praška za pecivo

sitno rendana kora od 2 pomorandže

Sirup:

400 g šećera

500 ml vode

sok od 2 pomorandže

Kore je najprije potrebno prosušiti. Uključite rernu na 100 °C. Jednu po jednu koru nagužvajte i rasporedite u veliki pleh od rerne. Stavite ih u zagrijanu rernu i ostavite da se prosuše oko 30 minuta.

Nakon što ste prosušene kore izvadili iz rerne, podignite temperaturu na 180 °C.

U velikoj vangli izmiješajte šećer, jogurt, ulje, jaja, prašak za pecivo i rendanu koru od pomorandže. Ovo je najbolje uraditi žicom za mućenje ili kratko mikserom jer je važno da se sastojci dobro izmiješaju.

U tečnu masu dodajite dio po dio prosušenih kora i dobro izmiješajte, da se sve kore pokvase (nikako ne smije ostati suhih dijelova jer će nakon pečenja biti slijepljeni i tvrdi). Kada ste dodali sve kore i dobro izmiješali, masu preručite u pleh dimenzija oko 25 x 35 cm koji ste premazali uljem. Stavite u zagrijanu rernu i pecite 30 do 40 minuta, dok površina pite lijepo ne porumeni.

Pečenu pitu ostavite da se u potpunosti ohladi.

Kada je pita hladna, u šerpicu sipajte sastojke za sirup tj. šećer, vodu i sok od 2 pomorandže. Stavite da proključa, pa krčkajte desetak minuta. Vreli sirup prelijte preko hladne pite. Ostavite da se dobro upije i ohladi. Najbolje je da kolač siječete sljedećeg dana.

Ako vam je lakše ili ste tako navikli, možete najprije skuhati sirup i ostaviti ga da se skroz ohladi, pa njime preliti vrelu pitu. Važno je da jedno bude hladno, a drugo vruće.

 Izvor:

http://mimiskingdom.com/
https://www.facebook.com/mimiskingdom/
https://www.instagram.com/mimiskingdom/
https://plus.google.com/117670917259775328773
https://www.pinterest.com/milkica/

 

Komentari

Share.