fbpx

PORTOKALOPITA

0

Portokalopita je grčka pita od pomorandže. Kao i većina grčkih kolača, i ovaj je natopljen slatkim, aromatičnim sirupom. Ovaj kolač sam prvi put probala ljetos u Neos Marmarasu. Oduševila sam se ukusom, ali ne i nenormalnom cijenom. Kada sam došla kući odmah sam krenula u potragu za receptom. Postoje dvije verzije ovog kolača. Jedna je kao obični, biskvitni kolač (najčešće sa grizom), a druga, ona koju sam ja probala, sa korama. Tražila sam po grčkim blogovima i portalima, prevodila pomoću google translate i zaustavila se na ovoj verziji. Kolač je sočan, jeftin i jako se brzo pravi. Ako radite 31og decembra kao moj Aca i best friend Marija, ovaj kolač može biti spas u zadnji čas.

PORTOKALOPITA

(adaptirani recept)

500 g kora za pite

180 g šećera

200 ml jogurta

250 ml ulja

2 jaja

1 kesica praška za pecivo

sitno rendana kora od 2 pomorandže

Sirup:

400 g šećera

500 ml vode

sok od 2 pomorandže

Kore je najprije potrebno prosušiti. Uključite rernu na 100 °C. Jednu po jednu koru nagužvajte i rasporedite u veliki pleh od rerne. Stavite ih u zagrijanu rernu i ostavite da se prosuše oko 30 minuta.

Nakon što ste prosušene kore izvadili iz rerne, podignite temperaturu na 180 °C.

U velikoj vangli izmiješajte šećer, jogurt, ulje, jaja, prašak za pecivo i rendanu koru od pomorandže. Ovo je najbolje uraditi žicom za mućenje ili kratko mikserom jer je važno da se sastojci dobro izmiješaju.

U tečnu masu dodajite dio po dio prosušenih kora i dobro izmiješajte, da se sve kore pokvase (nikako ne smije ostati suhih dijelova jer će nakon pečenja biti slijepljeni i tvrdi). Kada ste dodali sve kore i dobro izmiješali, masu preručite u pleh dimenzija oko 25 x 35 cm koji ste premazali uljem. Stavite u zagrijanu rernu i pecite 30 do 40 minuta, dok površina pite lijepo ne porumeni.

Pečenu pitu ostavite da se u potpunosti ohladi.

Kada je pita hladna, u šerpicu sipajte sastojke za sirup tj. šećer, vodu i sok od 2 pomorandže. Stavite da proključa, pa krčkajte desetak minuta. Vreli sirup prelijte preko hladne pite. Ostavite da se dobro upije i ohladi. Najbolje je da kolač siječete sljedećeg dana.

Ako vam je lakše ili ste tako navikli, možete najprije skuhati sirup i ostaviti ga da se skroz ohladi, pa njime preliti vrelu pitu. Važno je da jedno bude hladno, a drugo vruće.

 Izvor:

http://mimiskingdom.com/
https://www.facebook.com/mimiskingdom/
https://www.instagram.com/mimiskingdom/
https://plus.google.com/117670917259775328773
https://www.pinterest.com/milkica/

 

Komentari

Share.
1xbet casino siteleri betpas elitcasino bahis siteleri konya escort bahis siteleri canlı bahis siteleri canlı casino Tetris Unblocked Games 77 unblocked games scribble io Play Snake Krunker Shell shockers Cat ninja earn to die 2 bubble shooter