PODRŠKA DOJENJU U OKVIRU MEĐUNARODNE SEDMICE DOJENJA

0

Prije 26 godina u svijetu je prvi put promovisana prva sedmica avgusta kao sedmica dojenja u kojoj se ističe podrška i značaj dojenja kako za bebu tako i za majku. Mnogobrojne organizacije kao što su WHO, UNICEF, AAP, WABA  i drugi  šire svijest i kulturu dojenja te promovišu pronatalitetnu politiku u više od 120 zemalja širom svijeta.  Ističe se značaj zajedničkog djelovanja unutar zajednica i osnaživanja majki da dojenjem utiču na zdrav rast i razvoj djeteta, imunitet te na prevenciju djece od smrtonosnih bolesti i raznih zdravstvenih problema. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci bebinog života, nakon toga uvođenje čvrste hrane uz dojenje do druge god ili i više.

U Banjoj Luci se ove godine po prvi put organizuje veliki i besplatni događaj  pod nazivom “Podrška dojenju” u okviru Međunarodne sedmice dojenja. Cilj ovog događaja je informisanje trudnica i javnosti o značaju dojenja te promocija i prevencija reproduktivnog zdravlja žena. Međunarodna sedmica dojenja po prvi put se na ovakav način organizuje i promoviše u RS a svrha je informisanje i osnaživanje trudnica i mladih majki na veću stopu dojenja. Žene treba osnažiti na dojenje te uključiti zajednicu kako bi svi zajedno i odgovorno postigli najveću investiciju u životu. Dojenje je najbolji, najzdraviji, najjednostavniji i najjeftiniji vid prehrane novođenčeta.

Organizator ovog događaja je škola za trudnice Radosnica iz Banja Luke koja se već 8 godina zalaže za zdravstvenu edukaciju, prosvjećivanje i pravovremenu pomoć budućim roditeljima u prvim danima sa bebom. Događaj su podržali zdravstveni radnici i saradnici sa bogatim iskustvom u oblasti laktacije.

UČESNICI I TEME DOGAĐAJA

  • „Dojenje prema preporukama SZO“- dr Ljubo Višekruna, spec.pedijatrije i neonatologije
  • „ Uloga patronažne sestre u laktaciji – iskustvo i praksa“ babica Gordana Bednaš
  • „Psihološka pozadina dojenja”- dipl.psiholog i psihoterapeut Milijana Niškanović .

Nakon stručnog predavanja uslijediće VELIKA NAGRADNA IGRA sa bogatim nagradama koje  će olakšati period laktacije kao i prve dane sa bebom –  Milupa baby njanjalica, Dr Browns flašice, Anafarm i Hemofarm paketi, jastuci za dojenje, edukacije, Weleda paketi, Mustela torbe za pelene, trudničko i newborn fotografisanje by Lenka Keleman, Salveo paketi, torta od pelena by Jelena Lakić i mnogi drugi.

Događaj „Podrška dojenju“ održat će se 2.8.2018.god.u Muzičkom paviljonu Staklenac- park Petar Kočić, Banja Luka, sa početkom u 18h. Prijave su obavezne na broj tel.065915979 ili putem društvenih mreža(FB i Inst) škola za trudnice Radosnica.
Pozivamo sve trudnice i mlade majke da nam se pridruže u ovom sveobuhvatnom programu!

Vlatka Bojanić, dipl.med.zdr.njege,

Škola za trudnice Radosnica, Banja Luka.

Komentari

Share.