fbpx

PODRŠKA DOJENJU U OKVIRU MEĐUNARODNE SEDMICE DOJENJA

0

Dojenje je najbolji, najzdraviji, najjednostavniji i najjeftiniji vid prehrane novođenčeta. Uvijek i na svakom mjestu treba zagovarati dojenje i isticati njegove prednosti kako za majku tako i za bebu. Majčino mlijeko  sadrži sve što je bebi neophodno za pravilan rast i razvoj u prvim mjesecima života. Često ga nazivamo ne samo hranom, nego i lijekom jer sadrži antitijela, vitamine, minerale, vodu, hranljive materije, hormone, faktor rasta i druge faktore   dok  ne sadrži štetne bakterije.  Uvijek je dostupno i ne morate ga pripremati, niti brinuti o temperaturi čuvanja. Idealno je.  Odavno je poznato da dojenje poboljšava imunitet djece te smanjuje šansu za nastajanje određenih bolesti kasnije u životu , što je jedna od važnijih prednosti dojenja .  Zato , mlade majke treba osnažiti i potaknuti na dugoročno dojenje te uključiti zajednicu kako bi svi zajedno i odgovorno postigli najveću investiciju u životu.

Prije 27 godina u svijetu je prvi put promovisana prva sedmica avgusta kao sedmica dojenja u kojoj se ističe podrška i značaj dojenja kako za bebu tako i za majku. Mnogobrojne organizacije kao što su WHO, UNICEF, AAP, WABA  i drugi  šire svijest i kulturu dojenja te promovišu pronatalitetnu politiku u više od 120 zemalja širom svijeta.  Ističe se značaj zajedničkog djelovanja unutar zajednica i osnaživanja majki da dojenjem utiču na zdrav rast i razvoj djeteta, imunitet te na prevenciju djece od smrtonosnih bolesti i raznih zdravstvenih problema. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci bebinog života, nakon toga uvođenje čvrste hrane uz dojenje do druge god ili i više.

U Banjoj Luci se ove godine po drugi put organizuje veliki i besplatni događaj  pod nazivom “Podrška dojenju u okviru Međunarodne sedmice dojenja”. Svrha ovog događaja je informisanje trudnica, mladih majki  i  uopšte, javnosti o značaju dojenja te promocija i prevencija reproduktivnog zdravlja žena.  “ Podrška dojenju” ima za konačni cilj osnaživanje trudnica i mladih majki na veću stopu dojenja. Ove godine ćemo na događaju pored WHO smjernica u dojenju, značaju dojenja i upotrebi vitamina govoriti i o veoma važnoj temi- dojenju prijevremeno rođenih beba.

Organizator ovog događaja je škola za trudnice Radosnica iz Banja Luke koja se već devet godina zalaže za zdravstvenu edukaciju, prosvjećivanje i pravovremenu pomoć budućim roditeljima u prvim danima sa bebom. Događaj su podržali zdravstveni radnici i saradnici sa bogatim iskustvom u oblasti laktacije.

UČESNICI I TEME DOGAĐAJA

  • „Dojenje prema preporukama WHO“- dr Ljubo Višekruna, spec.pedijatrije i neonatologije
  • “Dojenje i značaj upotrebe vitmina te dojenje prijevremeno rođenih beba”- dr Veroslava Milošević, spec.pedijatrije i neonatologije
  • Panel diskusija :„ Uloga patronažne sestre u laktaciji – iskustvo i praksa“ babice  Gordana Bednaš i Snježana Prolić

PRIJATELJI koji su prepoznali značaj ovog događaja i potrudili se da trudnice i porodilje obraduju bogatim poklonima su – Euromand, 4U Pharma, Bojprom, Anafarm, Hemofarm, voda Leda,  Weleda, studio Lenka Keleman, Mustela, Jelena Zajac, Vrisak, Pampers, Sebamed, Violeta, Medimpex, Femibion , Moj Market.

Nakon stručnog predavanja uslijediće VELIKA NAGRADNA IGRA sa bogatim nagradama koje su obezbijedili naši prijatelji a koje  će olakšati period laktacije kao i prve dane sa bebom –  baby njanjalica, izdajalica, jastuci za dojenje, edukacije, trudničko i newborn fotografisanje, torta od pelena, trudnička haljina,  brojni kozmetički proizvodi i preparati i još mnogo toga.

Grad Banja Luka nam je , takođe, pružio podršku te ustupio Dom omladine.

Događaj „Podrška dojenju u okviru Međunarodne sedmice dojenja“ održat će se 2.8.2019.god. u Domu omladine, Banja Luka, sa početkom u 18h. Prijave su obavezne na broj tel.065915979 ili putem društvenih mreža(FB i Inst) škola za trudnice Radosnica.

Pozivamo sve trudnice i mlade majke da nam se pridruže u ovom važnom i jedinstvenom programu!

Vlatka Bojanić

Škola za trudnice Radosnica, Banja Luka.

Komentari

Share.