fbpx

PISMO NOVOROĐENE BEBE: DRAGI MAMA I TATA NE BRINITE

0

Uloga roditelja je veoma zahtjevna i lako se možete naći u situaciji da vam se ponekad čini da nećete uspjeti da odgovorite na sve izazazove, bićete nesigurni u sebe i pitati se gdje griješite.

Međutim, imajte jedno na umu sve će veoma brzo proći i doći će dan kada će vam upravo ti, najteži trenutci nedostajati. Pročitajte pismo novorođene bebe koje je dirnulo roditelje širom svijeta…

Postoji dugačak spisak pridjeva koji se koriste kako bi se opisalo kako izgleda postati roditelj, posebno po prvi put.

To je nevjerovatno i prelijepo iskustvo koje mijenja svačiji život iz korijena, ali također može biti i iscrpljujuće, a ponekad čak i vrlo teško, jer, na žalost, ne postoji magična knjiga sa uputstvima koja su svima potrebna, pogotovo u prvim nedjeljama bebinog života.

Koliko god se pripremali na ovaj važan događaj u svom životu, ne postoji način da svojoj bebi čitate misli, a ona nije u mogućnosti da vam kaže šta joj je potrebno ili šta je muči.

Mnogi roditelji zato mogu kriviti sebe i postati depresivni, jer smatraju da ne uspijevaju da ispune sve što se od njih kao roditelja očekuje.

Iz tog razloga, britanska Nacionalna zdravstvena služba posvetila je svim roditeljima  pismo koje je mnoge dirnulo, pa čak i rasplakalo a neki su ga nazvali i “10 bebinih zapovjesti”:

“Dragi mama i tata,

Molim vas čuvajte ovo pismo dalje od mene, na nekom mjestu gde ćete moći ponovo da ga pročitate kada stvari ne idu baš sjajno i kada budete loše volje.

1. Molim vas, ne očekujte previše od mene kao novorođene bebe, ali ni od sebe kao novopečenih roditelja.

Dajte nam vremena, bar šest nedjelja. Meni da porastem, razvijem se, sazrim, budem stabilnija i predvidljiva, a sebi da se odmorite, opustite i dozvolite svom tijelu da se vrati u normalu.

2. Molim vas, nahranite me kada sam gladna. U maminom stomaku nisam znala za glad, i to što ste vi zapisali sebi kada je tačno vrijeme za podoj meni ništa ne znači.

3. Molim vas, držite me, mazite, ljubite i čuvajte. Dok sam još bila u stomaku, bila sam stalno blizu mame i nikada prije nisam bila sama.

4. Molim vas, oprostitie mi ako plačem često. Nisam tiranin koji je poslat sa zadatkom da vam zagorča život, već je plač jedini način da vam kažem da nisam srećna. Istrpite me to kratko vrijeme jer ću, kako budem rasla, sve manje plakati.

5. Molim vas, odvojite vreme da otkrijete ko sam, koliko se razlikujem od vas i koliko toga mogu da vam pružim. Posmatrajte me pažljivo, a ja ću vam pokazati šta me to umiruje i šta mi prija.

6. Uvijek imajte na umu da sam prilično otporna i da mogu da izdržim mnoge greške koje ćete slučajno napraviti. Dok god ih činite s ljubavlju, ne možete me povrijediti.

7. Molim vas, nemojte biti razočarani ako ja nisam savršena beba kakvu ste očekivali, a nemojte biti razočarani ni sobom ako vi niste savršeni roditelji.

8. Molim vas, vodite računa o sebi – hranite se zdravo, odmarajte, vježbajte – kako biste, dok smo zajedno, imali strpljenja i energije da vodite računa o meni. Lijek za zahtjevnu bebu je odmorna mama.

9. Molim vas pazite na svoj brak. Čuvajte porodicu da bih imala i mamu i tatu kada mi zatrebaju.

10. Mislite dugoročno. Sada vam se sigurno čini da će ovo privikavanje i moje odrastanje trajati vječno, ali neće. Da, preokrenula sam vam život, ali uskoro ću odrasti i sve će se vratiti u normalan kolosjek

Uživajte uz mene – jer nikada više neću biti ovako mala!”

Izvor: yumama.com

Komentari

Share.