fbpx

PAŽNJA RODITELJI: KAD VAS DIJETE PITA VOLITE LI VIŠE NJEGA ILI BRAĆU, OVO JE NAJBOLJI ODGOVOR

0

Djeca su znatiželjna, a roditelji ponekad nisu sigurni kako odgovoriti na njihova pitanja. Jedno ih posebno iznenađuje: “Koga voliš više, brata/sestru ili mene?” 

Nisu sigurni koji je odgovor ispravan pa su sada stručnjaci otkrili što učiniti u takvoj situaciji.

Psiholog Richard Weissbound smatra da je najbolje objasniti djetetu da svu djecu volite jednako.

– Ako je dijete malo, recite mu: ‘Oboje/Sve vas volim.’ Kada malo porastu, budite detaljniji i pojasnite da postoje različite vrste osjećaja jer su i ljudi različiti, no zaključak neka bude ponovno isti: “Sve vas puno volim. Ne mogu reći da jedno dijete volim više od drugog – smatra Weissbound i predlaže da pokušate doznati zbog čega vam dijete uopće postavlja to pitanje. 

Kako tvrdi, djetetu biste trebali postaviti i protupitanje: “Brineš li zbog nečega ili misliš da nekoga više favoriziram?”

– Problem je ako vi doista jedno dijete volite više i to se odražava na drugo – upozorio je. 

– Svako dijete imaju drugačiju osobnost i temperament i vaš odnos prema njemu će ovisiti o tome. Neka vam prioritet bude izgraditi kvalitetan odnos, a to ćete najlakše uspjeti ako s djetetom provodite vrijeme jedan-na-jedan. Doznajte što ga zanima i posvetite mu se. Jednom djetetu možda će trebati sat vremena s vama, a drugo će zadovoljiti 30 minuta – savjetuje psiholog Guy Winch. 

Važno je i ne uspoređivati djecu.

– Ako jedno dijete nema poteškoća pri učenju, ne znači da je više vrijedno od onoga koje postiže lošije akademske rezultate – dodaje Winch. 

Izvor: Hayat

Komentari

Share.