fbpx

Pasivni pušaći i trudnoća

0

Kada neka osoba puši cigarete, samo 15% tog dima pušač udiše. 85% dima cigarete odlazi u vazduh, a zatim u pluća osoba koje se nalaze u blizini. Procenjeno je da nepušač, koji provede 2 sata u prostoriji gdje neko puši, udahnuće onoliko dima kao kada neko ispuši  4 cigarete. Zapravo, to je jedna cigareta na svakih pola sata!

To znači da, ako ne pušite, a stojite u prostoriji ispunjenoj dimom, to je isto kao da pušite cigarete. Ako ste u drugom stanju, a nepušač ste koji udiše dim cigareta, Vaš plod je izložen istim hemikalijama kao i plod majke koja je pušač. Ranije se smatralo da pasivno pušenje ne utiče na plod, ali nedavne studije su pokazale da su dejstva pasivnog i aktivnog pušenja na plod skoro ista. Posljedice izlaganja ploda pasivnom pušenju mogu biti doživotne.

Nešto u vazduhu
Pasivni pušaći i trudnoća. Postoji preko 4000 hemikalija u dimu cigareta. Od toga, za 40 je poznato da prouzrokuju rak, a 200 hemikalija imaju otrovno dejstvo. Da bi stvar bila još gora, dim cigareta sadrži više nikotina, katrana, amonijaka, ugljen-monoksida i benzopirena nego što to sadrži dim, koji udišu pušači. I ako mislite da dim cigare i lule ne škodi, griješite! Ovi tipovi pušenja su isto toliko štetni, čak i više štetni nego dim cigareta.

Pronalasci studija
U jednoj studiji, istraživači su proverili krv 410 majki i njihove novorođenčadi zbog tri potencijalne kancerogene materije, koje su pronađene u duhanu, i sve se vezuju za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima. Kancerogene materije, koje su istraživači provjeravali, su:

– 4-aminobifenil, poznat kao uzrok raka bešike
– benzopiren, poznat kao uzrok raka pluća i kože
– akrilonitril, poznat kao uzrok raka jetre

Sve ove hemikalije će ostati u krvotoku oko 4 mjeseca vezane za crvena krvna zrnca dok se njihov broj ne smanji. Nivo ovih hemikalija, koje su bile pronađene, je 4 do 5 puta veći kod beba, čije su majke bile izložene pasivnom pušenju, nego kod majki koje nisu bile izložene dimu uopšte.

Dejstva pasivnog pušenja na bebu
Rizici po bebe koje su izložene pasivnom pušenju u toku trudnoće su isti kao i kod beba čije su majke pušači. To su:

– povećan rizik od nastanka genetskih mutacija
– rađanje bebe male tjelesne težine
– povećan rizik od pobačaja i mrtvorođenčadi
– povećan rizik od sindroma iznenadne smrti kod beba
– smanjenje funkcije pluća
– povećan rizik od dječije leukemije i drugih vrsta karcinoma
– pojacana osjetljivost na bolesti

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.