fbpx

OTKRIVENO ŠTA JE NAJOPASNIJE ZA BEBU TOKOM TRUDNOĆE: ŽENE KOJE IMAJU OVO STANJE SU U VELIKOM RIZIKU!

0

Žene kojima je ustanovljen dijabetes su čak četiri puta u većem riziku da dobiju mrtvorođenče, nego one koje ne pate od te bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači Univerziteta iz Glasgowa, studirali su spise u kojima se nalazi čak 4.000 majki koje pate od ove boljke. Pokazalo se da visok nivo šećera u krvi igra bitnu ulogu pri trudnoći i da je u većini slučajeva negativan faktor i da dovodi do mrtvoroda.

Takođe, rizičan faktor igra i Indeks tjelesne mase odnosno BMI, a istraživanja su pokazala da se trećina mrtvorođenih beba kod ovakvih majki desila u punom roku.

Prethodno istraživanje koje je sprovela doktorka Šeron Mekin rekla je da je od vitalnog značaja da zdravstveni radnici, pronađu bolje načine kako da podrže žene tokom trudnoće, kako bi optimizirali težinu i šećer u krvi, tako da, prilikom ulaska u trudnoću, bilo da je to planirano ili neplanirano, budu bolje pripremljene i da rizik od negativnih ishoda bude smanjen.

– Važno je da žene sa šećernom bolešću to imaju na umu i da mogu pristupiti odgovarajućim  savjetima, čak i ako ne planiraju trudnoću – rekla je doktorica.

– Trebalo bi da žene koje boluju od dijabetesa odmah, nakon što saznaju da je test za trudnoću pozitivan, kontaktiraju bolnicu, da bi ih ljekari što ranije podvrgli kontroli – ispirčala je dr Šeron Mekin.

Studije ističu da prevremeno rađanje može biti opcija, ali samo ako se izvrše određena ispitivanja radi utvrđivanja termina porođaja.

Istraživanja su pokazala da je 3.847 majki sa dijabetesom rodilo čak 5.392 bebe između 1998. i 2016. godine.

Majke koje boluju od dijabetesa tipa 1 imaju tri puta veće šanse da rode mrtvorođeno dijete, dok kod onih  sa tipom 2, šanse su čak četiri puta veće.

Stope mrtvorođenosti bile su 16,1 na 1.000 rođenih kod žena sa dijabetesom tipa 1 i 22.9 na 1.000 rođenih sa dijabetesom tipa 2, u poređenju sa 4.9 na 1.000 rođenih u opštoj populaciji.

Žene sa tipom 1 , koje su rodile mrtvorođenče, tokom trudnoće su imale viši nivo od prosječnog nivoa šećera u krvi tokom cijele trudnoće, dok su nivoi prije trudnoće bili važniji indikator mrtvorođenosti kod onih sa tipom 2.

Bebe s najvećom i najmanjom težinom rođenja bile su najviše izložene riziku, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Diabetologia.

Doktorica Šenon kaže da je veoma bitno da se nađe način da se predvidi ko je u najvećem riziku, i samim tim da se takvim ženama pruži adekvatna njega.

hayat.ba

Komentari

Share.