fbpx

Oticanje nogu u trudnoći

0

Otečene noge, gležnjevi i stopala jedan su od glavnih razloga zabrinutosti među trudnicama, premda se radi o posve normalnoj pojavi. Mnoge trudnice se žale na bol, oticanje i grčeve u nogama. Gotovo 80% žena u nekom razdoblju trudnoće iskusi problem natečenih i bolnih nogu.

U trudnoći može doći do oticanja cijelog tijela (edemi u trudnoći), ali je otok nogu najčešći. U nekih trudnica oticanje nogu može biti slabijeg intenzitetadok kod drugih može biti vrlo istaknuto, praćeno bolovima te potencijalno opasno.

Oticanje nogu je problem koji se većinom javlja u trećem tromjesečju trudnoće, ali se može osjetiti već u drugom. Oticanje nogu u ranoj trudnoćitakođer nije neuobičajeno, ali svakako zahtijeva posjet i procjenu liječnika.

Glavni uzrok oticanja stopala i gležnjeva u trudnoći je prekomjerno zadržavanje vode i natrija u organizmu. Tijelo je tijekom trudnoće podložno mnogim hormonalnim promjenama. Velike količine tekućine u potkožnom vezivnom tkivu rezultat su povećane propusnosti kapilara.

oticanje nogu

Izvor: www.krenizdravo.rtl.hr

Komentari

Share.