fbpx

Novi Grad Sarajevo: osigurana sredstva za obdanište

0

Ovogodišnji budžet Općine Novi Grad Sarajevo veći je za blizu četiri miliona KM u odnosu na planirani, tako da ukupna budžetska sredstva za 2016. godinu iznose 39.768.000 saopštili su iz Općine Novi Grad Sarajevo. Dodaje se da je rebalans budžeta usvojen na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo, a njime su osigurana sredstva za izgradnju obdaništa u zgradi ŽIŠ-a u Buča Potoku i druge kapitalne projekte, javlja Anadolu Agency (AA).

”Općina će adaptirati prostor za dvije odgojne grupe i prilagoditi ga potrebama vrtića, a Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kanton Sarajevo osigurat će kadar i sredstva za materijalne troškove neophodne za funkcionisanje vrtića“, izjavio je Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za finansije i zajedničke poslove.

Za izgradnju obdaništa osigurano je 300.000 KM i odmah će se krenuti u proceduru javne nabavke, kako bi se radovi završili do septembra. Dedović je dodao da će u ovoj godini početi i obnova vrtića ”Vjeverica“ na Alipašinom Polju, jednom od najvećih novogradskih naselja, koje nema obdanište. Istina objekat neće biti u cijelosti završen ove godine.

Iz Općine Novi Grad ističu da je pored toga, dio sredstava usmjeren u dovršetak škole u Dobroševićima, za šta je osigurano oko 270.000 KM za nabavku opreme i dovršetak radova kako bi se škola stavila u funkciju. Također, obezbijeđena su dodatna sredstva za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, među kojima je i izgradnja separatne kanalizacione mreže u ulici Prnjavorska na Aneksu, kao i za druge projekte koji će doprinijeti ljepšem i ugodnijem ambijentu za življenje stanovnika ove gradske općine.

Komentari

Share.