fbpx

Osam neobičnih činjenica o ljevorukoj djeci

0

Samo 10 odsto svjetske populacije je levoruko, a ako i vaše dijete spada u tu malobrojnu grupaciju donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica.

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Ljevoruki su zastupljeniji u grupi genijalaca. Istraživanja jasno pokazuju da među osobama koje imaju IQ viši od 140 prednjače levoruki. Albert Einestein, Isaac Newton ili Charles Darwin samo su neki blistavi umovi iz te grupe.

2. Za razliku od dešnjaka koji su bolji u matematici i nauci, ljevoruki se ističu u zanimanjima koja su povezana s umjetnošću ili arhitekturom.

3. Ako se pitate da li bi vaše dijete moglo biti ljevoruko, pogledajte ultrazvuk. Čak 90 odsto beba u stomaku sisa palac ruke koja će mu biti primarna. Zanimljivo je, takođe, kako su bebe koje su u sklopu istraživanja postavljali na stomak okretanjem glave pokazale šta će biti; one koje su kasnije postale ljevoruke glavu su okretale na lijevu stranu ili na obje strane podjednako.

4. Ako očekujete blizance, znajte da je velika vjerovatnoća da će jedan od njih biti ljevoruk.

5. Ljevoruke osobe obično crtaju profile koji gledaju u desno, jer imaju problem crtati ih da gledaju u lijevo.

6. Sport u kojem ljevoruki ljudi imaju prednost su tenis i boks.

7. Ljevoruka djeca obično ulaze u pubertet 4-5 mjeseci kasnije od vršnjaka kod kojih je desna ruka dominantna.

8. Tijelo ljeovorukih osoba je u većoj ravnoteži. Istraživanja pokazuju kako su oni koji koriste desnu ruku osjetljiviji na desnu stranu, dok ljevoruki osjećaju obe. Ljevoruki će postići bolje rezultate ako nešto moraju uraditi desnom rukom, za razliku od dešnjaka lijevom. Obično su ruke ljevorukih jednako razvijene, dok je kod dešnjaka desna ruka nešto jača i veća.

IZVOR: MAMAIBEBA.COM

Komentari

Share.