fbpx

Odliv poslije porođaja

0

Krvarenje poslije porođaja (lochia) je normalno, ali nekada se desi da se mišići materice ne grče kako treba, što dovodi do odliva – obilno i nekontrolisano krvarenje iz mjesta gde je bila prikačena placenta. Odliv može nastati usljed lošeg tretiranja vaginalnog ili cervikalnog cijepanja.

Koliko često se dešava? 
Dešava se u oko dva do četiri posto porođaja.

Ko je najpodložniji riziku?
Neke komplikacije tokom trudnoće Vas izlažu odlivu. To su inverzija materice ili njeno kidanje, hidramnion, kidanje placente. Žene koje uzimaju lijekove i piju čajeve od određenih trava (aspirin, ipobrufen, ginko biloba ili prevelike količine vitamina E) dovode sebe u veću opasnost.

Koji su simptomi? 
Ukoliko natapate medicinski uložak na sat vremena više sati zaredom, krvarite nekoliko dana, a pritom je boja krvi svijetlo crvena ili izbacujete velike ugruške onda imate simptome koji se ne poklapaju sa normama normalnog krvarenja poslije porođaja.

Da li treba da brinete? 
Iako se većina žena potpuno oporavi poslije odliva, gubitak velike količine krvi može izazvati nesvjesticu, otežano disanje, padanje u nesvjest ili ubrzan rad srca.

Šta možete učiniti? 
Pošto izbacite placentu, ginekolog će Vas pregledati kako bi se uvjerio da nije ostao neki dio u materici. Također Vam može izmasirati matericu u cilju da pospješi grčenje i predložiti da počnete što prije sa dojenjem, što opet utiče da se mišići materice grče. Ukoliko je krvarenje ozbiljno i obilno, biće potrebno da primite infuziju, a vjerovatno će biti neophodna i transfuzija krvi. Ukoliko primjetite nenormalno veliko krvarenje u toku prve nedjelje poslije porođaja, odmah idite kod ljekara.

Izvor: mojabeba.com

Komentari

Share.