fbpx

OBJAVA DOBITNIKA – Poklanjamo 5 papa testova u Poliklinici Sunce Agram

0

Dragi naši,

u saradnji sa Poliklinikom Sunce Agram poklanjamo 5 papa testova.

Naših 5 sretnih dobitnika su:

  1. Senada Šubara
  2. Fatima Pajo
  3. Bernisa Baljak
  4. Arnela Alić
  5. Nejra Hujić

Čestitamo sretnim dobitnicama i molimo da nam se jave u inbox kako bismo dogovorili termine papa testova.

_______________________________________________________________________________________

U siječnju od 25. do 31. se obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (cerviksa). Cilj je povećanje informiranosti i svijesti o značenju sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja raka vrata maternice i podršci oboljelima, te zaštite od spolno prenosivih infekcija i njihovih dugoročnih posljedica kao zloćudnih tumora spolnih organa.

Oko 500. 000 žena oboli od raka (80% u zemljama u razvoju), a 270. 000 oboljelih žena umire od karcinoma vrata maternice. Prema izvještajima zemalja u regiji, karcinom vrata maternice nalazi se na 10. mjestu po učestalosti oboljevanja i smrtnosti od svih slučajeva karcinoma među ženama.  Najčešće se javlja u dobi između 35. i 50. godine života, kada su mnoge žene aktivne u poslovnoj karijeri ili se brinu o obitelji.

Rak vrata maternice javlja se kada se stanice vrata maternice promijene i počnu nekontrolisano rasti. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako su dostupni i vidljivi jednostavnim pregledom (PAPA testom), te se mogu uspješno i lako izlječiti.

Faktori rizika

Humani papiloma virus (HPV) je neophodan faktor rizika za razvoj raka vrata maternice (cerviksa), a to je ujedno i najčešća spolno prenosiva infekcija među spolno aktivnim osobama, posebno mladima.

Premaligne promjene uzrokovane su brojnim tipovima HPV-a uključujući tzv. visokorizične i niskorizične, a rak cerviksa uzrokovan je visokorizičnim tipovima HPV-a (najčešće 16 i 18).

Proširenost humanog papilomavirusa u spolno aktivnoj populaciji je velika, te je visoka mogućnost da se osoba u toku života zarazi nekim od tipova tog virusa. Vjerovatnost se procjenjuje na čak 50 do 70%, no to ne znači da je tolika i vjerovatnost obolijevanja od raka.

Organizam zaražene osobe će u čak 85 do 90% slučajeva zarazu sam savladati i to najčešće u razdoblju od 18 do 24 mjeseca. U osoba koje ne uspiju eliminirati virus mogu nastajati abnormalne promjene na sluznici koje se uočavaju nekim od testova na ginekološkom pregledu. No i uočene abnormalnosti  na stanicama sluznice ne moraju značiti da će se razviti rak. Proces nastajanja raka je uglavnom dugotrajan i redovitim pregledima i testiranjem se promjene mogu dovoljno rano uočiti te provesti odgovarajući postupci.

Rana faza bolesti

Ni HPV infekcije ni nepravilne stanice vrata maternice ne uzrokuju ikakve očite simptome, tj. nema boli, ne krvari, nije ništa što bi ukazalo da nešto nije u redu. Predstadij karcinoma cerviksa obično ne pokazuje nikakve simptome, a rani stadij tek neke simptome.

PAPA test

PAPA test je pouzdan i osjetljiv test kojim se izdvajaju rizične osobe s promjenama sluznice vrata maternice koje zahtijevaju daljnje praćenje ili liječenje. PAPA test je jedini način da se utvrde nepravilne promjene u ranoj fazi kada ih se može lako liječiti sa visokim stupnjem uspjeha.

Kada se govori o rezultatima PAPA testa ako su stanice uredu (normalan nalaz), nije potrebna nikakva terapija – redovna kontrola. Ako postoji infekcija, preporuča se terapija upale. Ako su stanice abnormalne, tj. nisu zdrave, važno je razgovarati s ginekologom o daljnjem postupku.

Kada uraditi prvi PAPA test

Svaka žena koja postaje seksualno aktivna ili navrši 18. godina treba obavljati redovite ginekološke preglede koji uključuju i PAPA test jedanput godišnje kontinuirano kroz cijeli život. PAPA test (ako je nalaz uredan) se uzima jednom godišnje, jer je razvoj cervikalnog karcinoma nepredvidljiv i niti jedan test nije 100% točan.

Kako se pripremiti za PAPA test

Pravilna priprema kao i sam postupak uzimanja PAPA testa nužni su za zadovoljavajuću interpretaciju istog. Jedan od najvažnijih koraka je zakazati pregled tako da se uzorak može uzeti oko 10-tog dana nakon prvog dana zadnje menstruacije (u prvoj fazi menstrualnog ciklusa), a ne za vrijeme krvarenja. Međutim, ako imate neke tegobe na pregled idite odmah. Nemojte koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, deodorant, pudere ili kupke 48-72 sata prije testa. Nemojte imati seksualne odnose 24-48 sati prije Papa testa. Sve nabrojano može utjecati na interpretaciju i rezultate testa zbog mogućnosti ispiranja ili prekrivanja abnormalnih stanica.

Preventivne mjere

Najdjelotvornije mjere u sprječavanju HPV infekcije i njenih dugoročnih posljedica kao zloćudnih tumora spolnih organa su informiranost, znanje o rizicima i zaštiti, odgovorno spolno ponašanje (što znači odgađanje spolnih odnosa jer rani spolni odnosi donose rizike za zdravlje, korištenje zaštite od spolno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće, izbjegavanje čestog mijenjanja i velikog broja spolnih partnera, ne korištenje alkohola i droga), te odlasci na redovne preventivne liječničke preglede kod ginekologa (za žene) ili dermatovenerologa ili urologa (za muškarce).

Stoga je potrebno znati da su odgovorno spolno ponašanje, posebno adolescenata, te primjerena zaštita tokom spolnog odnosa (prezervativ) najbitniji u prevenciji.

Poliklinika Agram,

Prim.mr.sc Nina Jurić dr.med., specijalist kliničke citologije

Komentari

Share.