Nošenje beba razvija njihove motoričke sposobnosti i sistem za ravnotežu

0

Naime, osim jačanja emocionalne povezanosti s mamom ili tatom, noseći bebu u marami, nosiljci ili naručju aktivira se bebin sistem za ravnotežu koji utječe na bolji razvoj motoričkih i fizioloških sposobnosti bebe.

Doktorica Martha Sears u svojoj knjizi “Povezujući roditeljstvo” opisala je kako kod beba funcionira pokretanje sistema za ravnotežu.

“Tri su male strukture poput libele smještene iza bebinog srednjeg uha. Jedna prati pokrete u smjeru naprijed i nazad, druga lijevo i desno, a treća gore i dolje. Pri svakom bebinom, odnosno pokretu osobe u čijem je beba naručju, tekućina u tim libelama pomiče tanke niti koje trepere i prenose poruke u mozak. Tako prikupljeni podaci služe za održavanje ravnoteže tijela”, pojasnila je doktorica Sears.

Pored toga, bebe koje roditelji nosaju su izložene brojnim podražajima i promjenama ravnoteže tijela, što je puno bolje od sati provedenih ležeći u krevetiću, smatraju stručnjaci. Također, bebe se u naručju moraju prilagođavati pokretima osobe koja ih nosi, što dodatno jača njihove motoričke sposobnosti.

Izvor: klix.ba

Komentari

Share.