fbpx

Njega pupka bebe

0

Definitivno presjecanje pupčane vrpce i podvezivanje vrši se poslije 5 do 10 minuta kada pupčana vrpca prestane da pulsira i kada krv koja je u pupčaniku bude u organizmu djeteta. Podvezivanje pupka mora da se uradi brzo i sterilno, rana se dezinfikuje i pokrije sterilnom gazom i zavojem.

Dalja njega pupka je veoma važna – obavezno je svakodnevno previjanje da bi pupak bio čist i suv. Od materijala za njegu pupka potrebno je imati: povidon jodid (rastvor), sterilnu vatu i sterilnu gazu. Osoba koja previja pupak mora da ima čiste ruke, da se obrada vrši sterilno i da po mogućstvu to radi stručno lice.

Treba izvršiti dezinfekciju Povidon jodid rastvorom i zaštititi ga novom, sterilnom gazom (male komprese 5×5 centimetara). Patrljak se dobro zalije jodom iz flašice potom zamota trouglastom gazom, koja se dobije kada se mala kompresa gaze razmota u veliki kvadrat, koji se potom presavije po dijagonali na pola.

Ovako se postupa poslije svakog kupanja, sve dok patrljak ne otpadne (3-25, u prosjeku 8-10 dana). Pupčana rana se u toku nekoliko narednih dana sasušuje, a za to vrijeme se i dalje dezinfikuje sa nekoliko kapi joda (kapanjem iz flašice). Poslije toga se odozgo stavi sterilna kompresa od gaze, koja se za kožu fiksira nekim nježnijim flasterom, ili se koriste gotovi tupferi gaze sa flasterom

Ukoliko se pupak ne osuši za pet dana od otpadanja patrljka, ili patronažna sestra ima neku primjedbu, ili se pojavi crvenilo kože oko pupka – bebu treba istog dana da pregleda pedijatar. 

Izvor: www.stetoskop.info

Komentari

Share.