fbpx

Njega neobrezanog penisa kod dječaka – prevlačenje kožice

0

Njega neobrezanog dječaka je sasvim jednostavna. “Pustiti na miru” je dobar savjet. Dnevno izvanjsko pranje i ispiranje je sve što je potrebno. Ne prevlačite djetetu kožicu, budući da je gotovo uvijek pričvršćena za glavić. Prevlačenje kožice unatrag na silu može ozlijediti penis, uzrokovati bol, krvarenje i moguća su srastanja. Prirodno odvajanje kožice od glavića može trajati dugo godina. Nakon puberteta, odrasli muškarci naučit će prevlačiti kožicu i svakodnevno čistiti ispod nje.

Kod rođenja, penis se sastoji od vretenastog tijela sa zaobljenim krajem nazvanim glavić (lat. glans=žir). Tijelo i glavić su odvojeni žlijebom nazvanim sulcus. Penis u cjelini – tijelo i glavić – je pokriven neprekinutim slojem kože. Dio kože koji pokriva glavić naziva se kožica ili prepucij. Kožica se sastoji od dva sloja, vanjske kožice i unutrašnje koja je slična sluznici.

Prije rođenja, kožica i glavić se razvijaju kao jedinstveno tkivo. Kožica je čvrsto priljubljena – doslovno zavarena – za glavić. Tijekom vremena, ovaj spoj unutrašnjosti prepucija i kože glavića počinje se odvajati otpadanjem stanica s površine oba sloja. Epitelni slojevi glavića i unutrašnjosti kožice se i inače obnavljaju, ne samo u djetinjstvu nego i tijekom života. Oljuštene stanice nakupljaju se kao bjelkasti, sirasti “biseri” koji si postupno prave prolaz prema vrhu kožice.

S vremenom, ponekad tek nakon 5, 10, ili više godina od rođenja, dogodit će se potpuno odvajanje i tada će se kožicu moći povući natrag od glavića prema trbuhu. To se naziva prevlačenjem kožice. Kožica se može prevući i sama od sebe prilikom erekcija koje se javljaju normalno od rođenja a javljaju se čak i u majčinoj utrobi. Isto tako, svako dijete “otkrije” svoje spolovilo kako postaje svjesnije svojeg tijela i može kožicu i samo prevući. Ako se čini da se kožicu ne može prevući za ranih godina života, važno je shvatiti da to nije nenormalno nego da će to već s vremenom doći.

Higijena kožice:

Kožicu je lako njegovati. Dijete treba kupati ili trljati spužvicom redovito, i treba prati sve dijelove tijela uključujući spolovilo. Neobrezani penis je lako održavati čistim. Nije potrebna nikakva posebna njega! Ne treba poduzimati nikakve pokušaje prevlačenja kožice na silu. Nema potrebe za posebnim čišćenjem štapićima od vate, ispiranjem, ili antisepticima; dovoljan je sapun izvana i voda.

Prevlačenje kožice:

Kao što je navedeno, kožica i glavić se razvijaju kao jedno tkivo. Odvajanje će nastupiti tokom vremena. Ne treba ga požurivati. Kada će se dogoditi odvajanje? Svako je dijete drukčije. Odvajanje se može dogoditi prije rođenja; ovo je rijetkost. Može trebati nekoliko dana, sedmica, mjeseci, ili čak godina. Ovo je normalno. Iako će se većina kožica prevlačiti do 5. godine, nema razoga za zabrinutost čak i nakon dužeg razdoblja. Neki dječaci ne mogu sasvim prevući kožicu sve do adolescencije.

Higijena potpuno prevučene kožice:

Tokom prvih nekoliko godina, povremeno prevlačenje i čišćenje ispod je dovoljno.
Higijena penisa će kasnije postati dio dječje higijene tijela u cjelini, uključujući šamponiranje kose, čišćenje ušnih nabora, i četkanje zubi. U pubertetu, muškarce treba podučiti važnosti prevlačenja kožice i čišćenja ispod tijekom dnevnog pranja.

(Izvor: American Academy of Pediatrics)

Komentari

Share.